Criza politică din Republica Moldova continuă. Schimbări în guvernul de la Chişinău

Cabinetul de miniştri de la Chişinău va avea doi miniştri noi, astfel că titularul de la Agricultură, Mediu şi Dezvoltare Regională, Liviu Volconovici, va fi înlocuit de Nicolae Ciubuc, în prezent directorul Agenţiei de intervenţie şi plăţi pentru agricultură (AIPA), iar ministrul muncii, sănătăţii şi protecţiei sociale, Svetlana Cebotari, de fostul primar interimar al Chişinăului, Silvia Radu, informează marţi media de peste Prut.
Economica.net - mar, 18 sept. 2018, 11:40
Criza politică din Republica Moldova continuă. Schimbări în guvernul de la Chişinău

Un anunţ în acest sens a fost făcut în cursul zilei de liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, Plahotniuc a anunţat posibile schimbări la nivel de secretari de stat şi nu a exclus şi alte remanieri în cadrul executivului condus de premierul Pavel Filip, şi el reprezentant al PD.

Despre acesta din urmă Vlad Plahotniuc a ţinut să spună că el se bucură de toată încrederea partidului şi a lui personală, conform Radio Chişinău.

Preşedintele Igor Dodon a declarat că va semna marţi demisia celor doi miniştri în cadrul schimbărilor intervenite în componenţa executivului, adăugând că va analiza zilele următoarele candidaturile propuse pentru funcţiile vacante şi se va exprima ulterior.

„Deocamdată, menţionez că sunt surprins de propunerile guvernării şi apar un şir de întrebări faţă de competenţa, calitatea profesională şi echilibrul politic al acestor candidaturi’, a reacţionat Igor Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook faţă de nominalizările făcute de Plahotniuc, potrivit portalului Deschide.md.

„Prim-ministrul mi-a comunicat de ieri (luni) că vrea să facă remanieri în ministere şi m-a informat despre mai multe candidaturi. I-am spus, la rândul meu, că putem discuta asemenea remanieri doar dacă se vor propune persoane alese pe criterii profesionale, nu politice’, scrie preşedintele Dodon în mesajul său.

În opinia sa, întregul guvern ar trebui schimbat, dar până la alegerile parlamentare executivul ar trebui să funcţioneze în forma sa actuală.

Mini-remanierea guvernamentală de la Chişinău intervine în contextul unei repoziţionări a Partidului Democrat, anunţată vineri, după Consiliul Politic Naţional al formaţiunii. În acest sens, Vlad Plahotniuc a declarat că partidul său va fi unul „pentru Moldova”, ceea ce în opinia mai multor analişti politici ar însemna o recunoaştere implicită de către guvernarea de la Chişinău a eşecului în dialogul cu Uniunea Europeană, informează Radio Chişinău.

„Moldovenii se confruntă cu aceleaşi probleme, indiferent că sunt pro-europeni, pro-ruşi, unionişti sau n-au nicio opţiune geopolitică, iar problemele lor nu se vor rezolva geopolitic, ci doar printr-o politică internă bună, făcută între moldoveni şi pentru moldoveni, nu în afara ţării. Acest plan presupune că reprezentanţii partidului nostru să se afle permanent printre oameni, să lucreze în comunităţile locale, împreună cu autorităţile de acolo, să vină cu proiecte şi soluţii concrete de rezolvare a problemelor identificate”, a explicat Vlad Plahotniuc.

El a mai spus că s-a creat senzaţia falsă că de viitorul Republicii Moldova are grijă cineva din exteriorul ţării, în timp ce politicienii s-au îndepărtat de oameni şi de problemele lor, ascunzându-se în spatele temei geopolitice.

Experţi, citaţi de postul de radio menţionat, nu exclud ca prin această repoziţionare PD să se pregătească pentru o alianţă de centru-stânga după alegerile parlamentare din februarie 2019.

Guvernul Filip a fost învestit în funcţie în ianuarie 2016 în contextul unor ample proteste de stradă ale opoziţiei extraparlamentare proeuropene care nu a recunoscut legitimitatea noului executiv. Guvernul Filip a fost reformat în a doua jumătate a anului trecut, când numărul ministerelor a fost redus de la 16 la 9.

Te-ar mai putea interesa și
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în 2030 ar putea fi aprobat în ședința de astăzi, 21 noiembrie, a......
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat ...