Update: Președintele Italiei a respins demisia lui Draghi. Criză politică în Italia. Mario Draghi și-a dat demisia din funcția de prim-ministru
Preşedinţia Republicii Italiene a comunicat că „preşedintele Republicii nu a acceptat demisia preşedintelui Consiliului (de miniştri – n. red.) şi l-a invitat să se prezinte în faţa parlamentului (…) pentru o evaluare a situaţiei”.
Criza politică de la Roma a fost declanşată de neparticiparea senatorilor din Mişcarea 5 Stele, parteneră în coaliţia guvernamentală, la votul de încredere solicitat joi de guvern.
Știrea inițială
Premierul italian Mario Draghi și-a anunțat demisia după ce guvernul de la Roma a pierdut sprijinul partenerului de coaliție, Mişcarea 5 Stele (M5S).
Într-o declarație publică, premierul Draghi a transmis că pactul de încredere care a susținut guvernul de uniune națională a dispărut. „Îmi voi preda demisia președintelui republicii în această seară”, a spus liderul guvernului de la Roma, relatează BBC News, citat de RomaniaTv.net.
Premierul Italiei, Mario Draghi, s-a deplasat joi după-amiază la Palatul prezidenţial de la Roma, în contextul în care, deşi a obţinut votul Parlamentului pentru un program de măsuri sociale, coaliţia guvernamentală de uniune naţională pare să se destrame.
Senatul Italiei a confirmat, joi după-amiază, cu 172 de voturi pentru şi 39 împotrivă, susţinerea pentru un set de măsuri de asistenţă destinate companiilor, angajaţilor şi pensionarilor, în contextul crizei economice şi energetice.
Însă Mişcarea 5 Stele (M5S, populistă) a refuzat să participe la vot, distanţându-se de celelalte partide care susţin Guvernul Mario Draghi, ceea ce declanşează o criză politică ce ar putea conduce la alegeri anticipate.
Imediat după votul Senatului, premierul tehnocrat Mario Draghi a părăsit Palatul Chigi şi s-a deplasat la Palatul Quirinale, pentru consultări cu preşedintele Sergio Mattarella, afirmă surse politice de la Roma citate de cotidianul Il Sole 24 Ore.
Giuseppe Conte, liderul Mişcării 5 Stele, semnalase de câteva zile că nu va susţine noile măsuri sociale, disociindu-se de coaliţia de uniune naţională. Formaţiunea populistă pare să dorească alegeri parlamentare anticipate, la fel ca şi partidul Liga (extremă-dreapta), condus de Matteo Salvini.
Premierul Mario Draghi, aflat în fruntea Guvernului de uniune naţională începând din februarie 2021, a sugerat că în cazul pierderii susţinerii se va retrage, deşi este susţinut în continuare de Partidul Democrat (centru-stânga) şi de Italia Viva (centru-stânga). Şi formaţiunea Forza Italia (centru-dreapta), condusă de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi, pare să prefere negocierile politice pentru evitarea alegerilor anticipate.