Bula RCA: Găuri de sute de milioane de lei la societăţile de asigurare, descoperite de testele de stres ale ASF
Euroins are cele mai mari probleme cu acoperirea eventualelor despăgubiri reclamate pe RCA. Societatea a constituit rezerve tehnice (pentru riscul de neîncasare a reasigurărilor) cu 259 de milioane de lei mai mici decât era necesar, potrivit raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Potrivit reglementărilor, asigurătorii sunt obligaţi să constituie rezerve tehnice la un nivel care să le permită onorarea obligaţiilor asumate prin contractele de asigurare.
„Cu privire la ponderea rezervelor tehnice aferente reasigurărilor, EUROINS a fost societatea cu cea mai semnificativă corecție la evaluarea creanţelor (259 milioane lei). Ajustarea a reflectat acoperirea contractului de reasigurare aferent RCA la 30 iunie 2014, care nu a implicat un transfer efectiv de risc”, se spune în raportul ASF.
Cea mai mare parte a rezervelor tehnice totale ale societăţilor de asigurări este înregistrată pe segmentul asigurărilor generale şi 83% din acestea sunt cele din domeniul asigurărilor auto. Aproximativ 62% din total reprezintă rezervele tehnice pentru RCA, iar a doua cea mai mare expunere este la capitolul „alte asigurări auto” (aproximativ 21% din rezervele tehnice).
În cazul Carpatica Asig, la asigurările RCA se înregistrează peste 99% din deficienţele de 104 milioane de lei ale capitolului rezervei de daune, potrivit raportului ASF. Cifra vizează doar „evaluarea daunelor in litigiu (pentru care nu s‐au constituit rezerve, iar suma rezervelor era în medie cu 10% mai mică decât suma pretinsa in instanta)”, se spune în raport.
ASF acuză dificultăţile întâmpinate în evaluare, din cauza modului defectuos în care compania şi-ar ţine evidenţele. „Calitatea, disponibilitatea, caracterul complet și exactitatea datelor a reprezentat o problemă (în cazul Carpatica, n.r.), respectiv în ceea ce privește sistemul informatic referitor la sumele rezervelor de daune stabilite inițial, plățile, majorările/reducerile, actualizările rezervelor de daune și stadiul dosarelor de daună”, spune raportul.
Vânzarea poliţei RCA aduce pierderi în România, iar evoluţia firmelor care şi-au construit afacerile în jurul asigurării obligatorii este cea mai bună dovadă în acest sens, potrivit unor date procesate de ECONOMICA.NET în luna mai.
Trei dintre cele patru companii care domină piaţa RCA trăiesc aproape exclusiv din vânzarea acestui produs, fapt care le face extrem de vulnerabile la şocuri. Concret, Carpatica şi Euroins au un portofoliu în cadrul căruia poliţele obligatorii de răspundere civilă auto au o pondere care se apropie de 90%, în timp ce primele brute subscrise pe RCA reprezintă în jur de 65% din vânzările Astra şi peste 83% din cele ale City Insurance, arată datele Insurance Profile, citate de ECONOMICA.NET.
Raportul ASF a scos la iveală „faptul că abordarea unor societăți este exclusiv aceea de a îndeplini cerințele minime, indiferent de prevederile Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare. Această abordare poate duce la constituirea de rezerve subevaluate, respectiv pentru rezerva de daune neavizate la RCA pentru care: istoricul de cinci ani fără factor de dezvoltare nu reflectă în mod adecvat evoluția vătămărilor corporale. Calculele se bazează numai pe triunghiul daunelor apărute, iar daunele mari peste 97,5% sunt excluse. Mai mult decât atât, nu există niciun calcul explicit pentru daunele mari și pentru anuități, și există triunghiuri de daune agregate pentru anuități și non‐anuități ce pot denatura modelul de evoluție”.
Raportul ASF despre piaţa asigurărilor aici
Răspunsul Euroins
Referitor la rezultatele exerciţiului BSR (Balance Sheet Review) ce a constat într-o analiză aprofundată a pasivelor şi activelor societăţilor de asigurare la data de 30.06.2014, Euroins România doreşte să facă următoarele clarificări:
Suma menţionată în raportul final se referă la situaţia existentă acum mai bine de un an, respectiv la data de 30 iunie 2014, iar între timp, Euroins România a parcurs câteva etape strategice de dezvoltare, cum ar fi: majorarea capitalului social până la sfârşitul anului 2014 şi semnarea la începutul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii şi necesităţilor companiei atât de moment, cât ş conform estimărilor. Efectul pozitiv combinat al acestor două măsuri se cifrează la aproximativ 350 de milioane lei.
În plus, conducerea Euroins şi-a exprimat intenţia de a majora capitalul social cu încă 100 de milioane lei până la sfârşitul anului 2015, existând disponibilitatea dublării acestei sume în cazul în care se va constata un necesar de capital peste estimările curente.
De asemenea, a fost implementată o strategie de segmentare a portofoliului mai adecvată profilului companiei, care să conducă la o identificare mai profundă a factorilor de risc, introducându-se în acelaşi timp noi factori de risc bazaţi pe analize statistice, precum şi identificarea unor clase de risc mult mai omogene, în vederea unei mai bune reflectări a riscurilor în procesul de tarifare.
La sfârşitul primului semestru al anului 2015, Euroins România a raportat o creştere a primelor brute subscrise până la aproximativ 361 milioane lei, în timp ce daunele plătite în aceeaşi perioadă s-au situat la nivelul de 259 de milioane lei.
Referitor la nivelul rezervelor tehnice, valoarea şi acurateţea acestora a fost semnificativ îmbunătătiţă faţă de situaţia prezentată în raportul privind exerciţiul BSR, urmare a unor măsuri determinante:
– Eforturi susţinute privind plata dosarelor de daune în ultimile 8 luni;
– Proceduri simplificate dar mai eficiente privind fluxul de soluţionare şi plată a dosarelor de daună;
– analiză aprofundată şi detaliată a dosarelor de daună aflate în rezervă.
Ca urmare a aplicării acestor strategii, valoarea medie a daunei a scăzut, în timp ce numărul de reclamaţii s-a redus de mai mult de 5 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Euroins menţionează ca a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară o contestaţie referitoare la concluziile exerciţiului BSR.
Având în vedere toate cele de mai sus, Euroins România se află în poziţia în care poate să afirme că acţiunile întreprinse în ultimile 18 luni de către conducerea companiei au fost validate ca fiind corecte şi adecvate şi au condus la o situaţie generală semnificativ îmbunătiţă a companiei în prezent, faţă de cea la data de 30.06.2014, aşa cum s-a anunţat şi în conferinţa de presă sustinuta în 6 iulie 2015 de către conducerea companiei.