Aflată pe ‘ruta Balcanilor’, parcursă de migranţii veniţi mai ales din Orientul Mijlociu şi care doresc să ajungă în vestul Europei, Macedonia permite din luna noiembrie numai intrarea migranţilor proveniţi din Siria, Irak sau Afganistan, singurii care au şanse reale să primească azil în statele occidentale. De atunci, armata macedoneană a oprit circa 20.000 de treceri ilegale ale graniţei, dintre care aproximativ 4.000 s-au înregistrat în ianuarie.
Conform unui purtător de cuvânt al Ministerul macedonean al Apărării, noul gard va avea o lungime de cel puţin 20 de kilometri. Dar mass-media locală afirmă că de fapt vor fi circa 37 de kilometri, iar acest gard va fi amplasat paralel cu cel deja existent, la circa cinci metri în spatele acestuia.
În prezent poliţişti veniţi din Serbia, Croaţia, Slovenia, Ungaria, Austria, Cehia şi Slovacia patrulează în comun pe partea macedoneană a graniţei cu Grecia pentru a împiedica trecerile ilegale ale frontierei şi pentru a organiza tranzitul controlat al migranţilor.
Autorităţile de la Skopje au decis săptămâna trecută să nu mai permită intrarea în ţară nici a migranţilor care nu au paşaport, chiar dacă sunt sirieni, irakieni ori afgani. Însă au existat numeroase cazuri în care migranţii au prezentat paşapoarte false, iar această măsură i-ar putea determina pe şi mai mulţi să recurgă la astfel de procedee.
Conform guvernului de la Skopje, în ultimele 24 de ore circa 2.800 de migranţi au intrat organizat în ţară. Aceştia vor rămâne o perioadă în tabăra de refugiaţi de la Gevgelija, unde vor fi înregistraţi, şi apoi vor pleca mai departe către vestul şi nordul Europei, prin Serbia, Croaţia, Slovenia şi Austria. De câteva săptămâni, armata macedoneană închide intermitent graniţa cu Grecia atunci când tabăra de la Gevgelija este congestionată de numărul prea mare de migranţi.