Criza refugiaţilor: 25.000 de sirieni vor fi transportaţi cu avionul în Canada până la sfârşitul lui 2015

Cei 25.000 de refugiaţi sirieni pe care Canada s-a angajat să-i primească în schimbul a 1,2 miliarde de dolari, vor fi transportaţi cu avionul dinspre Iordania, începând cu 1 decembrie, a anunţat luni ambasadorul Canadei la Amman, Bruno Saccomani, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 23 nov. 2015, 18:55
Criza refugiaţilor: 25.000 de sirieni vor fi transportaţi cu avionul în Canada până la sfârşitul lui 2015

Ambasadorul canadian a declarat, într-o discuţie cu premierul iordanian Abdallah Nsour, că Ottawa îşi va ‘onora angajamentul de a primi 25.000 de refugiaţi sirieni (din taberele de refugiaţi) din Iordania, Liban şi din Turcia, înainte de sfârşitul anului’.

‘Iordania va fi punctul de plecare pentru aceşti refugiaţi’, ce urmează să fie transportaţi în Canada cu avionul, a adăugat Saccomani, citat de agenţia iordaniană Petra. ‘Costul de primire’ (a refugiaţilor) este estimat la 1,2 miliarde de dolari, a adăugat ambasadorul.

‘Costurile şi alte detalii vor fi dezvăluite marţi’, a declarat ministrul pentru imigraţie canadian, John McCallum, în timpul unei conferinţe de presă la Ottawa.

În ultimele zile, mass-media canadiene au afirmat, citând un document confidenţial, că guvernul intenţionează să transporte 900 de refugiaţi sirieni pe zi din Iordania spre Montreal şi Toronto, începând cu 1 decembrie. Din aceste oraşe, refugiaţii vor fi apoi direcţionaţi spre două baze militare în Ontario şi Quebec, sau vor fi găzduiţi temporar, potrivit acestui document.

Cu toate acestea, respectivele informaţii au fost considerate ‘depăşite’ de ministrul canadian al sănătăţii, Jane Philpott.

Opinia publică din Canada este divizată în ceea ce priveşte primirea în masă şi grabnică de refugiaţi, 54% dintre canadieni opunându-se acestui lucru, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută.

În acelaşi timp. câţiva migranţi aflaţi la frontiera greco-macedoneană, care s-au declarat iranieni, şi-au cusut buzele luni, pentru a protesta împotriva refuzului Macedoniei de a-i lăsa să treacă, autorităţile macedonene iniţiind o filtrare pe criteriul naţionalităţii, relatează AFP.

Protestatarii fac parte dintr-un grup de circa o sută de migranţi, în special bărbaţi tineri, care au campat începând de vineri pe calea ferată de la frontieră, perturbând traficul feroviar între Grecia şi Macedonia.

‘Numai libertatea’, şi-a scris în engleză pe propriul corp unul dintre ei. Toţi purtau inscripţia ‘Iran’ pe frunte sau pe corp, după cum a constatat un fotograf al France Presse.

În total, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, peste o mie de migranţi de naţionalităţi neacceptate de Macedonia şi Serbia, ţări care nu lasă să treacă decât persoane ce fug din zone de conflict – Siria, Irak sau Afganistan – erau în continuare blocate, luni, lângă postul de frontieră grec Idomeni (Gevgelija pentru Macedonia).

Alţii, însă în număr mic, au început să plece duminică, întorcându-se spre interiorul Greciei. Cei respinşi sunt în special iranieni, pakistanezi, marocani, algerieni, somalezi sau originari din Bangladesh.

Guvernul grec a asigurat că lucrează la o soluţie pentru aceşti migranţi blocaţi, fără a oferi mai multe detalii.

Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, circa 70% dintre migranţii care ajung la frontiera greco-macedoneană sunt sirieni sau irakieni.

Punctul de frontieră Idomeni este punctul de trecere obişnuit pentru migranţii care au reuşit să ajungă pe insulele greceşti din Marea Egee, provenind dinspre coastele turce şi care doresc să-şi continuă periplul spre ţări din Europa de nord.

De la începutul anului, peste 800.000 de imigranţi au ajuns în Europa pe cale maritimă, dintre care majoritatea au trecut prin insulele greceşti, înainte de a se îndrepta spre ţări din Balcani.

Te-ar mai putea interesa și
O puternică furtună geomagnetică loveşte joi Pământul. Sunt posibile avarii la rețelele de energie electrică şi „disfuncţionalităţi tehnologice”
O puternică furtună geomagnetică loveşte joi Pământul. Sunt posibile avarii la rețelele de energie electrică şi ...
O importantă masă de particule solare se lovesc joi de Pământ, putând declanşa o "severă" furtună geomagnetică de clasa G4, conform unei alerte emise de Administraţia Naţională pentru......
Predoiu, înaintea Consiliului JAI: România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre
Predoiu, înaintea Consiliului JAI: România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre
România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat, joi, ministrul Afacerilor ...
DB Cargo anunţă concedieri
DB Cargo anunţă concedieri
DB Cargo, divizia de de transport feroviar de marfă a companiei de stat Deutsche Bahn, a anunţat joi un plan de restructurare, ...
Ce schimbări anunţă Mega Image după discuţiile cu Consiliul Concurenţei despre preluarea Profi
Ce schimbări anunţă Mega Image după discuţiile cu Consiliul Concurenţei despre preluarea Profi
Grupul Ahold Delhaize, proprietarul reţelei Mega-Image, şi-a asumat angajamente privind relaţia cu furnizorii pentru a ...