Criza refugiaţilor: 25.000 de sirieni vor fi transportaţi cu avionul în Canada până la sfârşitul lui 2015

Cei 25.000 de refugiaţi sirieni pe care Canada s-a angajat să-i primească în schimbul a 1,2 miliarde de dolari, vor fi transportaţi cu avionul dinspre Iordania, începând cu 1 decembrie, a anunţat luni ambasadorul Canadei la Amman, Bruno Saccomani, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 23 nov. 2015, 18:55
Criza refugiaţilor: 25.000 de sirieni vor fi transportaţi cu avionul în Canada până la sfârşitul lui 2015

Ambasadorul canadian a declarat, într-o discuţie cu premierul iordanian Abdallah Nsour, că Ottawa îşi va ‘onora angajamentul de a primi 25.000 de refugiaţi sirieni (din taberele de refugiaţi) din Iordania, Liban şi din Turcia, înainte de sfârşitul anului’.

‘Iordania va fi punctul de plecare pentru aceşti refugiaţi’, ce urmează să fie transportaţi în Canada cu avionul, a adăugat Saccomani, citat de agenţia iordaniană Petra. ‘Costul de primire’ (a refugiaţilor) este estimat la 1,2 miliarde de dolari, a adăugat ambasadorul.

‘Costurile şi alte detalii vor fi dezvăluite marţi’, a declarat ministrul pentru imigraţie canadian, John McCallum, în timpul unei conferinţe de presă la Ottawa.

În ultimele zile, mass-media canadiene au afirmat, citând un document confidenţial, că guvernul intenţionează să transporte 900 de refugiaţi sirieni pe zi din Iordania spre Montreal şi Toronto, începând cu 1 decembrie. Din aceste oraşe, refugiaţii vor fi apoi direcţionaţi spre două baze militare în Ontario şi Quebec, sau vor fi găzduiţi temporar, potrivit acestui document.

Cu toate acestea, respectivele informaţii au fost considerate ‘depăşite’ de ministrul canadian al sănătăţii, Jane Philpott.

Opinia publică din Canada este divizată în ceea ce priveşte primirea în masă şi grabnică de refugiaţi, 54% dintre canadieni opunându-se acestui lucru, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută.

În acelaşi timp. câţiva migranţi aflaţi la frontiera greco-macedoneană, care s-au declarat iranieni, şi-au cusut buzele luni, pentru a protesta împotriva refuzului Macedoniei de a-i lăsa să treacă, autorităţile macedonene iniţiind o filtrare pe criteriul naţionalităţii, relatează AFP.

Protestatarii fac parte dintr-un grup de circa o sută de migranţi, în special bărbaţi tineri, care au campat începând de vineri pe calea ferată de la frontieră, perturbând traficul feroviar între Grecia şi Macedonia.

‘Numai libertatea’, şi-a scris în engleză pe propriul corp unul dintre ei. Toţi purtau inscripţia ‘Iran’ pe frunte sau pe corp, după cum a constatat un fotograf al France Presse.

În total, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, peste o mie de migranţi de naţionalităţi neacceptate de Macedonia şi Serbia, ţări care nu lasă să treacă decât persoane ce fug din zone de conflict – Siria, Irak sau Afganistan – erau în continuare blocate, luni, lângă postul de frontieră grec Idomeni (Gevgelija pentru Macedonia).

Alţii, însă în număr mic, au început să plece duminică, întorcându-se spre interiorul Greciei. Cei respinşi sunt în special iranieni, pakistanezi, marocani, algerieni, somalezi sau originari din Bangladesh.

Guvernul grec a asigurat că lucrează la o soluţie pentru aceşti migranţi blocaţi, fără a oferi mai multe detalii.

Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, circa 70% dintre migranţii care ajung la frontiera greco-macedoneană sunt sirieni sau irakieni.

Punctul de frontieră Idomeni este punctul de trecere obişnuit pentru migranţii care au reuşit să ajungă pe insulele greceşti din Marea Egee, provenind dinspre coastele turce şi care doresc să-şi continuă periplul spre ţări din Europa de nord.

De la începutul anului, peste 800.000 de imigranţi au ajuns în Europa pe cale maritimă, dintre care majoritatea au trecut prin insulele greceşti, înainte de a se îndrepta spre ţări din Balcani.

Te-ar mai putea interesa și
Eurostat: Prețurile și chiriile în creștere în UE. România are un avans de circa 20% la prețuri și circa 60% la chirii în
Eurostat: Prețurile și chiriile în creștere în UE. România are un avans de circa 20% la prețuri și circa 60% la chirii ...
În al treilea trimestru al anului 2024, prețurile locuințelor în UE au crescut cu 3,8%, în timp ce chiriile au crescut cu 3,2% față de trimestrul al treilea din 2023. Comparativ cu trimestrul......
Depozitele de gaze ale României au scăzut sub nivelul de 60%. Rezervele se epuizează mai rapid în acest an și în România și în Europa
Depozitele de gaze ale României au scăzut sub nivelul de 60%. Rezervele se epuizează mai rapid în acest an și în România ...
Debutul timpuriu al sezonului rece din acest an, creșterea consumului cauzată de vreme și, fapul că sistemul românesc ...
China – Exporturile au accelerat, pe fondul tensiunilor comerciale
China – Exporturile au accelerat, pe fondul tensiunilor comerciale
Exporturile Chinei au accelerat în decembrie, iar importurile s-au redresat, deşi soliditatea de la finalul anului a fost ...
Veniturile medii lunare au crescut cu 13,1% până la 8.255 lei/gospodărie, în trimestrul 3 din 2024, faţă de perioada similară din 2023. Cheltuielile au urcat cu 9%, la 7.021 lei
Veniturile medii lunare au crescut cu 13,1% până la 8.255 lei/gospodărie, în trimestrul 3 din 2024, faţă de perioada ...
Veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul III 2024, în termeni nominali, de 8.255 lei pe o gospodărie, reprezentând ...