”În timpul consultărilor mele, unii lideri au cerut un Consiliu European extraordinar privind migraţia. Voi continua consultările şi voi anunţa decizia mea joi”, a scris Tusk pe contul său de Twitter.
Cancelarul german Angela Merkel şi omologul său austriac Werner Faymann au cerut marţi organizarea, săptămâna viitoare, a unui summit al Uniunii Europene pentru soluţionarea crizei refugiaţilor.
Într-o conferinţă de presă comună la Berlin, Merkel a afirmat că Germania, Austria şi Suedia nu pot gestiona singure criza refugiaţilor. Şefa executivului german şi-a exprimat sprijinul pentru recenta decizie adoptată de Berlin de a impune controale frontaliere în fata afluxului masiv de solicitanţi de azil, menţionând că măsura are ca scop facilitarea înregistrării refugiaţilor.
La rândul său, Slovacia – care se opune propunerii Comisiei Europene de redistribuire a refugiaţilor între ţările membre pe baza unor cote obligatorii – s-a pronunţat pentru organizarea unui summit extraordinar al UE.
Miniştrii de interne din statele UE, reuniţi luni seară la Bruxelles, nu au reuşit să adopte noua propunere de redistribuire de urgenţă a 120.000 de refugiaţi între statele membre ale Uniunii Europene, prezentată pe 9 septembrie de Comisia Europeană. Propunerea face parte dintr-un plan în şapte puncte pentru soluţionarea crizei refugiaţilor cu care se confruntă Europa. Primul punct al planului, reprezentat de mecanismul de relocare de urgenţă a refugiaţilor, prevede redistribuirea rapidă a 54.000 de refugiaţi aflaţi în Ungaria, 50.400 în Grecia şi 15.500 în Italia.