Criza socială din Europa, tot mai profundă

Economica.net
14 01. 2013
europa_39880300

Criza economică de durată lasă urme adânci în Europa. Nu doar rata şomajului atinge cote tot mai ridicate, dar şi sărăcia se extinde cu rapiditate. Tot mai mulţi oameni trăiesc la limita subzistenţei. În raportul oficial, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, arată că „veniturile famililor au scăzut în paralel cu creşterea riscului de a sărăci.” Sărăcia nu afectează în egală măsură diversele categorii sociale. Mai ales tinerii, femeile şi mamele singure sunt în pericol de a trăi pe tremen lung în sărăcie.

În primele momente ale crizei, Comisia Europeană şi statele UE sperau în efectele miraculoase ale aşa numiţilor „stabilizatori sociali”: sistemele sociale urmau să atenueze căderea liberă a nivelului de trai. Dar, în condiţiile în care încasările provenite din impozite au scăzut iar costurile sociale au crescut, multe state nu mai dispun de instrumentele necesare prevenirii şi combaterii crizei, relateaza Deutsche Welle

Austria şi Spania – diferenţe ca de la cer la pământ

Este greu să mai vorbeşti despre valori medii în Europa. Neliniştitor este şi rezultatul celor mai recente studii care atestă că nordul relativ stabil se distanţează tot mai mult de sudul, care continuă să alunece în zone negative. Rata şomajului, de exemplu. Dacă în Austria Eurostat înregistra 4,5 procente, în Spania, deţinătoarea unui nedorit record, nu mai puţin de 26,6 la sută din cetăţenii activi nu îşi găsesc un loc de muncă. Şi mai afectaţi sunt tinerii: peste jumătate din grecii şi spaniolii ieşiţi de pe băncile şcolii nu au unde să muncească. Oficialul european Andor este de părere că la originea acestor îngrijorătoare date se află lipsa pregătirii sau orientarea greşită a tinerilor în alegerea unei meserii. „În Europa de Sud şi de Est calificările nu corespund locurilor de muncă existente şi situaţia s-a înrăutăţit.” Multe state se află într-un cerc vicios în care şomajul, scăderea impozitelor, reducerea investiţiilor şi recesiuea afectează grav economia. Există şi state unde veniturile pro familie au crescut: este cazul Germaniei, Franţei şi Poloniei.

Sindicatele vor să blocheze un eventual „model chinezesc”

Comisia califică cele mai recente evoluţii din spaţiul european ca fiind „un model nou”, ce nu poate linişti spiritele. Soluţiile propuse vizează, pe lângă o ofensivă de calificare şi reforme pe piaţa muncii şi o adaptare a sistemelor sociale. Dat fiind nivelul ridicat al şomajului, fondurile sociale sunt indispensabile. Şi stabilirea unor salarii minime ar putea ajuta, atât timp cât ele nu afectează performanţele economice. Patrick Itschert, adjunct al secretarului general al Uniunii Sindicale Europene ETUC nu se declară împotriva salariilor minime şi a măsurilor de calificare a personalului. Totuşi, într-un intreviu acordat Deutsche Welle el critică „politica oarbă de austeritate” a Comisiei. „Reformarea pieţei muncii nu crează locuri de muncă. Concurenţa bazată doar pe salarii minime ar echivala cu importarea modelului chinezesc. Nu ne dorim aşa ceva”. În reacţie la Raportul Comisiei Europene, Uniunea Sindicatelor Germane a solicitat un „plan Marshall pentru Europa”.