Criză Turcia – Banca centrală a menţinut dobânda-cheie la 50% pentru a cincea şedinţă consecutivă

20 08. 2024
istanbul bazar turcia 436568768

Ultima dată când Banca Turciei a majorat dobânda de bază a fost în luna martie, când costul creditului a fost urcat cu 500 de puncte de bază, acesta fiind punctul final al unui ciclu agresiv de majorare a dobânzilor început în urmă cu un an pentru a contracara o creştere explozivă a preţurilor. Între timp comitetul de politică monetară de la Banca Turciei a păstrat dobânzile nemodificate, deşi a promis că le va majora dacă prognoza de inflaţie se va înrăutăţi, scrie Agerpres.

Ca un indiciu a ceea ce va urma, Banca Turciei a informat marţi că se concentrează din ce în ce mai mult pe alinierea aşteptărilor inflaţioniste cu propriile sale prognoze referitoare la traiectorie de dezinflaţie.

„Alinierea aşteptărilor inflaţioniste şi a comportamentului preţurilor cu prognozele a dobândit o relativă importanţă în cadrul procesului dezinflaţionist. Indicatorii pentru trimestrul al treilea sugerează că cererea internă continuă să încetinească ca urmare a diminuării impactului inflaţiei”, a informat comitetul de politică monetară de la Banca Turciei.

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a început să scadă în luna iunie şi luna trecută a ajuns la 61,78%, în ceea ce este aşteptat să fie un declin treptat dar de durată. Economiştii se aşteaptă ca inflaţia în Turcia să coboare până la 42% la finele anului.

Începând din luna iunie 2023 şi până în primăvara acestui an, Banca Turciei a majorat dobânda de politică monetară cu 4.150 de puncte de bază, inversând mai mulţi ani de stimulente monetare cerute de preşedintele Tayyip Erdogan pentru a impulsiona creşterea economică în pofida exploziei preţurilor. Această modificare cu 180% a politicii monetare afectează creşterea economică şi avansului creditului şi îşi propune să depăşească o criză a costului vieţii, care durează de mai mulţi ani, precum şi o serie de crize valutare.

La începutul acestei luni, Banca Turciei şi-a menţinut prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi sfârşitul lui 2025, la 38%, respectiv 14% şi estimează că ar putea coborâ la 9% până la finele lui 2026.

O politică monetară restrictivă ar putea fi menţinută chiar şi cu unele decizii de reducere a dobânzilor, a declarat recent guvernatorul Băncii Turciei, Fatih Karahan într-un discurs în care a subliniat şi importanţa alinierii estimărilor inflaţioniste cu propriul interval de prognoză al Băncii Turciei.