Orientarea de politică monetară vine după ce datele oficiale au arătat că rezervele valutare nete ale Băncii Centrale au înregistrat cel mai mare salt săptămânal, în condiţiile în care instituţia a diminuat intervenţiile pe piaţa valutară pentru a stabiliza lira, scrie Agerpres.
La doar o lună de la realegerea preşedintelui Tayyip Erdogan, ţara a adoptat o politică economică mai convenţională, după ani în care Erdogan a presat Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile, în pofida inflaţiei ridicate.
„Procesul de înăsprire a politicii monetare ar urma să continue până când se înregistrează o îmbunătăţire semnificativă a perspectivelor privind inflaţia”, se arată în minuta Băncii Centrale de la reuniunea din iunie, când dobânda a fost majorată cu 650 puncte de bază, la 15%.
Schimbarea radicală a politicii monetare după doi ani de relaxare a acesteia este primul pas în procesul de reducere a inflaţiei, a apreciat Banca Centrală.
Însă inflaţia este mult peste ţinta oficială de 5%, iar în octombrie a atins 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani. În mai, rata anuală a inflaţiei s-a redus la 39,6% după ce Guvernul a oferit gratuit gaze naturale, compensând creşterea preţurilor la alte bunuri.
În săptămâna care s-a încheiat în 23 iunie, rezervele valutare nete ale Băncii Centrale a Turciei au urcat la 9,19 miliarde de dolari.