Criză Ucraina: Europa Centrală vrea gaz din SUA pentru a reduce dependenţa de Rusia

Patru ţări din Europa Centrală au cerut Congresului SUA să facă mai uşor pentru ele să importe gaze naturale din Statele Unite pentru a-şi reduce dependenţa de aprovizionarea din Rusia, a declarat sâmbătă Ministerul ceh al Afacerilor Externe, informează agenţia Reuters.  
Economica.net - Dum, 09 mart. 2014, 07:51
Criză Ucraina: Europa Centrală vrea gaz din SUA pentru a reduce dependenţa de Rusia

Grupul Vişegrad 4 /V4/ incluzând Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia căută să-şi diversifice aprovizionarea pentru a elimina pericolul că Rusia s-ar putea folosi de controlul gazului şi petrolului ei pentru a exercita presiuni politice asupra foştilor sateliţi sovietici.
   

Livrările au fost pentru scurt timp perturbate în 2009 într-o dispută între Rusia şi Ucraina, prin care o mare parte din gazul rusesc trece prin conducte, iar europenii din Europa Centrală se tem că s-ar putea trezi din nou ameninţaţi ca urmare a escaladării tensiunilor între ruşi şi
occidentali asupra ocupării Crimeii de către Rusia.
   

Anul trecut, Gazprom din Rusia a aprovizionat Uniunea Europeană şi Turcia cu un record de 162 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care 86 de miliarde metri cubi prin Ucraina. Gazprom a emis un avertisment slab mascat vineri că ar putea opri alimentarea cu gaz spre Ucraina din cauza facturilor neplătite.
   

Ambasadorii V4 la Washington au cerut speaker-ului Camerei Reprezentanţilor John
Boehner într-o scrisoare să elimine obstacolele birocratice şi să facă posibilă demararea exportului de gaze de şist din SUA în regiune, a declarat MAE ceh.
   

‘Cu actuala revoluţie a gazelor de şist în Statele Unite, companiile americane căută să exporte gaze, inclusiv în Europa. Dar obstacolele birocratice existente pentru aprobarea licenţelor de export pentru ţări non-FTA /acord de liber schimb/, cum ar fi grupul de la Vişegrad, sunt majore’, afirmă scrisoarea.
   
    Într-un comunicat, Boehner a sprijinit cererea. ‘Sper că preşedintele /Barack/ Obama va ţine seama de acest apel de la aliaţii noştri pentru a utiliza +stiloul şi telefonul+ său şi a cere secretarului pentru energie să aprobe imediat solicitările de export de gaze naturale şi a face tot posibilul ca energia americană să reducă dependenţa de Rusia a prietenilor noştri din Europa şi întreaga lume’, a spus el.
   

Obama nu are nevoie de aprobarea Congresului pentru export de gaze naturale. El acuză de multe ori Congresul pentru tărăgănarea altor politici şi a declarat că vrea să se folosească de puterile sale executive pentru a face cât de mult poate fără Congres.

Dar purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a declarat vineri că modificările de politică nu ar avea un efect imediat şi că stocurile de gaze naturale din Europa sunt peste cele normale după o iarnă blândă.
   
Analiştii afirmă la rândul lor că gazele naturale din SUA nu ar ajunge pe pieţele europene înainte de 2016 şi, astfel, nu ar putea oferi o alternativă la criza ucraineană actuală.

Te-ar mai putea interesa și
Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut, în UE, cu 2,6% în T2 2024
Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut, în UE, cu 2,6% în T2 2024
În al doilea trimestru al anului 2024, emisiile de gaze cu efect de seră din economia UE au fost estimate la 790 de milioane de tone de echivalent CO2 (CO2-eq), o scădere cu 2,6% față de......
Război Israel/Gaza. Ce mesaj îi trimite Hamas lui Trump
Război Israel/Gaza. Ce mesaj îi trimite Hamas lui Trump
Hamas este "gata" pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza şi îl îndeamnă pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, "să ...
Comisia Europeană speră că economia UE va reveni pe creștere, iar dezinflația va continua
Comisia Europeană speră că economia UE va reveni pe creștere, iar dezinflația va continua
Previziunile de toamnă ale Comisiei Europene, publicate vineri, arată că după o perioadă prelungită de stagnare, economia ...
Prima contestație la licitațiile companiei noi de autostrăzi CNIR: WeBuild contestă procedura pentru Drumul Expres Focșani – Brăila
Prima contestație la licitațiile companiei noi de autostrăzi CNIR: WeBuild contestă procedura pentru Drumul Expres Focșani ...
Constructorul italian WeBuild a depus vineri contestație la licitația CNIR pentru Drumul Expres Focșani - Brăila. Este ...