Criză Ucraina: Europa Centrală vrea gaz din SUA pentru a reduce dependenţa de Rusia
Grupul Vişegrad 4 /V4/ incluzând Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia căută să-şi diversifice aprovizionarea pentru a elimina pericolul că Rusia s-ar putea folosi de controlul gazului şi petrolului ei pentru a exercita presiuni politice asupra foştilor sateliţi sovietici.
Livrările au fost pentru scurt timp perturbate în 2009 într-o dispută între Rusia şi Ucraina, prin care o mare parte din gazul rusesc trece prin conducte, iar europenii din Europa Centrală se tem că s-ar putea trezi din nou ameninţaţi ca urmare a escaladării tensiunilor între ruşi şi
occidentali asupra ocupării Crimeii de către Rusia.
Anul trecut, Gazprom din Rusia a aprovizionat Uniunea Europeană şi Turcia cu un record de 162 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care 86 de miliarde metri cubi prin Ucraina. Gazprom a emis un avertisment slab mascat vineri că ar putea opri alimentarea cu gaz spre Ucraina din cauza facturilor neplătite.
Ambasadorii V4 la Washington au cerut speaker-ului Camerei Reprezentanţilor John
Boehner într-o scrisoare să elimine obstacolele birocratice şi să facă posibilă demararea exportului de gaze de şist din SUA în regiune, a declarat MAE ceh.
‘Cu actuala revoluţie a gazelor de şist în Statele Unite, companiile americane căută să exporte gaze, inclusiv în Europa. Dar obstacolele birocratice existente pentru aprobarea licenţelor de export pentru ţări non-FTA /acord de liber schimb/, cum ar fi grupul de la Vişegrad, sunt majore’, afirmă scrisoarea.
Într-un comunicat, Boehner a sprijinit cererea. ‘Sper că preşedintele /Barack/ Obama va ţine seama de acest apel de la aliaţii noştri pentru a utiliza +stiloul şi telefonul+ său şi a cere secretarului pentru energie să aprobe imediat solicitările de export de gaze naturale şi a face tot posibilul ca energia americană să reducă dependenţa de Rusia a prietenilor noştri din Europa şi întreaga lume’, a spus el.
Obama nu are nevoie de aprobarea Congresului pentru export de gaze naturale. El acuză de multe ori Congresul pentru tărăgănarea altor politici şi a declarat că vrea să se folosească de puterile sale executive pentru a face cât de mult poate fără Congres.
Dar purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a declarat vineri că modificările de politică nu ar avea un efect imediat şi că stocurile de gaze naturale din Europa sunt peste cele normale după o iarnă blândă.
Analiştii afirmă la rândul lor că gazele naturale din SUA nu ar ajunge pe pieţele europene înainte de 2016 şi, astfel, nu ar putea oferi o alternativă la criza ucraineană actuală.