Criză Ungaria – Conflictul dintre Guvernul Viktor Orban şi Banca Naţională a reizbucnit
Banca Centrală a Ungariei, care anul trecut a redus dobânda la 7,75%, se confruntă cu presiuni semnificative din partea Guvernului premierului Viktor Orban de a reduce mai agresiv dobânzile pentru a sprijini redresarea economiei, scrie Agerpres.
Executivul a lansat de asemenea diverse politici, cum ar fi plafonarea dobânzii creditelor pe segmentul corporate şi retail şi a propus câteva măsuri care, susţine guvernatorul NBH, Gyorgy Matolcsy, ar afecta independenţa instituţiei.
Ministrul Economiei, Marton Nagy, unul din foştii adjuncţi ai lui Matolcsy, a reluat disputa după un scurt armistiţiu în aprilie, când cei doi lideri anunţaseră că au lăsat deoparte divergenţele.
Nagy acuză Banca Centrală a Ungariei că nu poate coopera cu Guvernul, deşi Cabinetul încearcă să găsească moduri de a lucra împreună, a precizat Nagy pentru site-ul de ştiri index.hu, ca răspuns la criticile NBH asupra celor mai recente propuneri ale sale de reforme economice.
„Aceasta arată că Banca Centrală nu poate coopera, încercările noastre de a face asta sunt în zadar”, a declarat Nagy, criticând NBH că întâi şi-a exprimat public temerile şi nu le-a discutat cu Executivul la întâlnirile lor regulate.
Reprezentanţii Băncii Centrale a Ungariei nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta.
Matolcsy, al cărui mandat expiră în martie 2025, este din ce în ce mai critic la adresa politicilor lui Orban după alegerile din 2022, când părţile s-au acuzat reciproc de creşterea ratei inflaţiei în Ungaria, care în 2023 a fost la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.
Joi are loc reuniunea de politică monetară a NBH, iar analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la reducerea dobânzii la 7,25%.