Criza „vestelor galbene”: Banca Franţei şi-a redus la jumătate prognoza de creştere din cauza protestelor

Banca Centrală a Franţei şi-a redus luni la jumătate, de la 0,4% la 0,2%, estimările privind ritmul de creştere înregistrat de Produsul Intern Brut al Franţei în trimestrul patru, ca urmare a impactului manifestaţiilor "vestelor galbene" asupra majorităţii sectoarelor economiei, informează AFP.
Economica.net - lun, 10 dec. 2018, 08:21
Criza

„Activitatea serviciilor a încetinit ca urmare a efectului actualelor manifestaţii. Transporturile, restaurantele şi reparaţiile de automobile au dat înapoi, precum şi sectorul hotelier”, constată Banca Centrală a Franţei, pe baza ultimei anchete de conjunctură.

Aceste noi prognoze ale Băncii Centrale a Franţei sunt net inferioare unui nivel al creşterii economice de 0,8% care ar fi fost necesar în ultimele trei luni ale anului, după o creştere de 0,4% în trimestrul al treilea şi un avans de 0,2% în primele două trimestru, pentru a atinge obiectivul anual de 1,7% propus de Guvernul de la Paris.

În cursul dimineţii, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a estimat pentru postul de televiziune RTL că manifestaţiile „vestelor galbene” ar urma să şteargă 0,2 puncte procentuale din creşterea economică înregistrată de Franţa în trimestrul patru, dar a refuzat, pentru moment, să revizuiască în jos obiectivul anul de creştere al Guvernului.

Potrivit anchetei de conjunctură, care a cuprins 8.000 de societăţi, dintre care 3.500 din industrie, şi care s-a derulat în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, Banca Franţei a constatat că, „în luna noiembrie, mişcările de protest au afectat producţia industrială în majoritatea sectoarelor”. Tot în industrie, unde sectoarele automobile şi agroalimentar au avut mult de suferit, „stocurile au crescut uşor”, în timp ce „efectivele nu s-au majorat”.

La o săptămână după imaginile siderante ale violenţelor în plin Paris, care au făcut înconjurul lumii, şi în pofida numeroaselor avertismente din partea autorităţilor, ziua de sâmbătă a fost marcată de o mobilizare în continuare puternică, precum şi de noi violenţe în capitală şi în regiuni, cu mai multe magazine atacate.

În timp ce Guvernul a anunţat în această săptămână anularea unei creşteri a taxei la carburanţi, punct de plecare al mişcării, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a cerut la rândul său întreprinderilor, înaintea weekendului, să acorde o primă defiscalizată salariaţilor. Caracterul său obligatoriu sau facultativ constituie totuşi obiectul unor dezbateri între patronat şi sindicate.

Te-ar mai putea interesa și
Cărbunele nu se predă. Cererea mondială va continua să atingă niveluri istorice în fiecare an, cel puţin până în 2027
Cărbunele nu se predă. Cererea mondială va continua să atingă niveluri istorice în fiecare an, cel puţin până în 2027
Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi recorduri în fiecare an, cel puţin până în 2027, se arată într-un raport publicat miercuri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA),......
ATM Ventures, parte a grupului Autonom, preia 30% din Meridian Taxi
ATM Ventures, parte a grupului Autonom, preia 30% din Meridian Taxi
ATM Ventures, divizia de investiții a grupului Autonom deținut de frații Marius și Dan Ștefan, a investit în Meridian ...
Total Technologies intră în portofoliul fondului de investiții SARMIS Capital
Total Technologies intră în portofoliul fondului de investiții SARMIS Capital
Fondul de investiții SARMIS Capital anunță achiziția Total Technologies, unul dintre cei mai importanți integratori ...
Aproape 200 de kilometri de autostradă şi drum expres inauguraţi în 2024. Peste 100 km sunt pe Autostrada Moldova A7
Aproape 200 de kilometri de autostradă şi drum expres inauguraţi în 2024. Peste 100 km sunt pe Autostrada Moldova A7
România a dat în circulaţie în 2024, până în prezent, aproape 132 de kilometri de autostradă şi drum expres şi ...