Criză zahărului. Fostul patron de la fabrica de la Luduş, gigantul francez Tereos, avertizează că rezultatele sale vor avea de suferit în urma scăderii preţurilor în UE

O scădere peste aşteptări a preţurilor la zahăr în Europa pe parcursul ultimelor luni, din cauza unei oferte excedentare, va afecta rezultatele înregistrate de producătorul francez Tereos în a doua jumătate a acestui an, astfel că firma a decis să îşi majoreze exporturile, a declarat luni pentru Reuters directorul general de la Tereos, Olivier Leducq.
AGERPRES - lun, 14 oct. 2024, 11:51
Criză zahărului. Fostul patron de la fabrica de la Luduş, gigantul francez Tereos, avertizează că rezultatele sale vor avea de suferit în urma scăderii preţurilor în UE

Piaţa zahărului din UE a avut de suferit în ultimii doi ani de pe urma importurilor de zahăr ieftin din Ucraina. Executivul comunitar a pus o limită la livrările de zahăr ucrainean dar, cu toate acestea, importurile sunt de aproape zece ori mai mari decât erau înainte de invazia rusească.

În paralel, producţia de zahăr a blocului comunitar este aşteptată să crească cu 6% în acest an, pe măsură ce fermierii, încurajaţi de preţurile mari, au mărit suprafeţele cultivate cu sfeclă. Cu toate acestea, grupul Tereos se aşteaptă ca propria sa producţie de sfeclă de zahăr să scadă uşor în acest an, în condiţiile în care suprafeţele cultivate de membri cooperativei au rămas practic stabile dar randamentele la hectar au avut de suferit de pe urma evoluţiilor meteo nefavorabile.

Preşedintele Tereos, Gerard Clay, a declarat pentru Reuters că grupul francez mizează în acest an pe o producţie medie de sfeclă de 79 de tone la hectar, în scădere faţă de una de 80,1 tone anul trecut.

Presate de recolta mare din UE şi afluxul de zahăr ieftin din Ucraina, preţurile la zahăr în Europa au coborât semnificativ în ultimele luni, astfel că pe piaţa spot tona de zahăr se vinde pentru aproximativ 500 de euro, la jumătate practic faţă de un preţ de 950 de euro pe tonă în luna septembrie 2023.

„Intrăm într-o perioadă mult mai complicată, nu putem avea preţuri pe piaţă care s-au redus la jumătate şi să menţinem aceleaşi rezultate”, a spus directorul general Olivier Leducq.

Grupul Tereos, care produce zahăr, amidon şi etanol, a raportat un profit anual record în exerciţiul fiscal 2023/24, care s-a încheiat la 31 martie, graţie preţurilor mari la zahăr şi îmbunătăţirii marjelor operaţionale.

Avertismentul de profit lansat de şefii de la Tereos este unul similar cu cel făcut săptămâna trecută de grupul german Suedzucker, cel mai mare producător de zahăr din Europa, care a raportat o scădere de 63% a profitului operaţional trimestrial şi o revizuire a prognozelor anuale din cauza preţurilor scăzute de pe piaţă.

În acest context, grupul Tereos intenţionează să îşi dubleze exporturile în afara UE, până la 350.000 de tone în acest sezon, în ideea de a contracara preconizatul surplus ce ar urma să fie înregistrat de blocul comunitar, primul de după 2017/18, a spus Leducq, care i-a îndemnat şi pe alţi producători europeni să facă acelaşi lucru.

„Piaţa nu se extinde pentru că consumul de zahăr nu creşte în Europa, aşa că tot ceea ce depăşeşte consumul trebuie vândut la export”, a spus Leducq. Potrivit acestuia, blocul comunitar ar trebui să exporte aproximativ 2,5 milioane de tone de zahăr în acest an, comparativ cu o medie de 1/1,5 milioane de tone în alţi ani, şi ar trebui să găsească uşor o piaţă de desfacere în condiţiile în care cererea mondială continuă să crească.

Producătorul francez de zahăr Tereos şi-a vândut fosta fabrică Zahărul Luduş (Mureş). În primăvara anului trecut, fabrica din Luduş a fost preluată de doi antreprenori români, Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul de agri-food din România.

Te-ar mai putea interesa și
Cine a câştigat Premiul Nobel pentru Economie în 2024
Cine a câştigat Premiul Nobel pentru Economie în 2024
Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, unui trio format din profesorii Daron Acemoglu, Simon Jonhson şi James Robinson pentru "studiile lor cu privire la modul în care instituţiile......
HONOR lansează în România smartphone-ul 200 Smart
HONOR lansează în România smartphone-ul 200 Smart
HONOR lansează în România smartphone-ul 200 Smart, un nou dispozitiv mid-range cu o rată de refresh de 120 Hz și cameră ...
Titlurile de stat Fidelis depășesc toate recordurile. Românii au luat cu asalt ediția din octombrie
Titlurile de stat Fidelis depășesc toate recordurile. Românii au luat cu asalt ediția din octombrie
Titlturile de stat Fidelis depășesc toate recordurile. FIDELIS V din 2024, ediția de toamnă, desfășurată între 2 ...
Chinezii au fabricat cea mai mare turbină eoliană offshore din lume, de 26 MW
Chinezii au fabricat cea mai mare turbină eoliană offshore din lume, de 26 MW
O turbină eoliană offshore de 26 MW a ieșit de de pe linia de producție a companiei Dongfang Electric Corporation (DEC) ...