Croaţia va înfiinţa un Consiliu Naţional pentru introducerea euro şi ar trebui să intre în acest proces cu o rată de schimb stabilă a monedei naţionale kuna, cu o inflaţie scăzută şi rezultate bune în ce priveşte consolidarea fiscală.
‘Croaţia este, din punct de vedere economic, un candidat foarte bun la introducerea euro ca monedă naţională, iar circa 80% din depozitele de economii din Croaţia sunt indexate în euro’, a precizat ministrul Dalic, în şedinţa de guvern de joi.
Potrivit premierului Andrej Plenkovic, adoptarea monedei unice europene va aduce beneficii semnificative şi durabile pentru ţara sa.
Unul din criteriile pentru introducerea euro este reducerea datoriei publice, prognozată să scadă la 65% în 2020.
Într-o declaraţie pentru Xinhua, premierul Plenkovic a afirmat că data introducerii euro nu a fost stabilită încă, însă dorinţa sa este ca aceasta să se întâmple cât mai curând. ‘Ştim exact ce paşi trebuie să urmăm’, a subliniat el.
Croaţia a aderat la Uniunea Europeană în 2013 şi depune eforturi pentru a adera la zona euro şi la Spaţiul Schengen.
Zagrebul se aşteaptă ca trecerea la euro să aducă stabilitate financiară, să stimuleze creşterea economică şi locurile de muncă şi să atragă investiţii străine.