Guvernul croat trebuie să împrumute anul următor 44 miliarde de kuna (5,8 miliarde de euro) pentru a refinanţa datorii şi pentru a acoperi deficitul bugetar, de 16 miliarde de kuna (2,1 miliarde de euro), a spus Linic, potrivit revistei croate Globus, citate de Bloomberg. Un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat declaraţiile ministrului.
„La o dobândă ridicată, de 5-7%, în funcţie de unde împrumutăm bani – de pe piaţa internă sau de pe cea externă, suma pe care trebuie să o împrumutăm este enormă şi riscantă. În cooperare cu Fondul, condiţiile de împrumut ar fi mult mai favorabile. Vom avea nevoie de tot ajutorul pe care îl putem obţine”, a spus ministrul, adăugând că ajutorul FMI „este o posibilitate la care nu putem renunţa”.
Economia Croaţiei este împovărată de creşterea dobânzilor, datoria companiilor de stat, precum şi de sectorul public supradimensionat şi de rata şomajului, de aproape 20%, deşi ţara a fost primită în această vară în Uniunea Europeană.
Guvernul a înrăutăţit în septembrie prognoza de creştere economică pentru acest an la 0,2%, în contextul eşecului ţării de a profita de pe urma integrării în cel mai mare bloc comercial din lume.
Randamentul obligaţiunilor în dolari şi cu scadenţă în 2023 ale Croaţiei a urcat miercuri la 5,91%, de la 5,88% marţi. Croaţia s-a împrumutat cel mai recent de pe pieţele financiare în martie, când a vândut obligaţiuni pe zece ani în valoare de 1,5 miliarde de dolari şi la un randament de 5,625%.
Economia ar trebui să urce cu 1,3% anul următor, susţinută de investiţii ale statului, a declarat ministrul de Finanţe. Prognozele autorităţilor de la Zagreb diferă de cele ale Comisiei Europene, care a estimat marţi o contracţie a PIB de 0,7% pentru Croaţia în acest an, urmată de un avans de 0,5% anul următor.
Deficitul bugetar s-a situat în trimestrul al doilea la 7,2%, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe date publicate de Eurostat, iar pentru anul următor Comisia estimează un deficit de 6,5%. Executivul comunitar a avertizat că va declanşa procedura de deficit excesiv în cazul Croaţiei, dacă nu se încadrează în limita de 3% acceptată la nivelul UE.
Ministrul de Finanţe croat a afirmat că va încerca să se opună unor noi reduceri de cheltuieli pentru aducerea sub control a deficitului bugetar.
„Noi tăieri nemiloase de cheltuieli ar fi periculoase. Poţi întotdeauna să găseşti de unde să tai, dar la ce cost? În actuala situaţie ar fi foarte, foarte riscant”, a spus el.
Datoria statului croat se ridica la sfârşitul anului trecut la 183,3 miliarde de kuna (24 miliarde de euro), reprezentând peste 55% din PIB, potrivit datelor Eurostat.