‘Croaţia poate să rezolve această situaţie chiar de astăzi. Foarte simplu şi uşor. Nu vom închide graniţele pentru refugiaţi. Dar putem primi în fiecare zi între 4.000 şi 5.000. Într-o singură zi am primit 9.000 şi este prea mult’, a indicat la o conferinţă de presă şeful executivului croat. Prin urmare, el a cerut autorităţilor sârbe să reţină temporar refugiaţii în centrele de primire, ori să-i direcţioneze către Ungaria, cu câteva zile în urmă el sugerând Serbiei şi trimiterea refugiaţilor înspre România.
‘Nu dăm ultimatumuri, dar am datoria să protejez securitatea’ Croaţiei, a insistat premierul Milanovic, adăugând că, ‘dacă Serbia nu dispune de resursele necesare pentru un răspuns controlat, Croaţia îi poate trimite corturi de campanie şi autobuze’.
Totodată, şeful executivului de la Zagreb a acuzat guvernul de la Belgrad că ar avea o înţelegere secretă cu cel de la Budapesta pentru a direcţiona migranţii doar către graniţa croată, trimiţându-i acolo în masă şi în mod organizat.
După ce Ungaria şi-a securizat graniţa cu Serbia cu un gard de sârmă ghimpată, menţinând deschise doar punctele de frontieră, migranţii ce tranzitează Serbia s-au orientat către Croaţia, 45.000 dintre ei trecând frontiera acestei ţări în ultima săptămână, cei mai mulţi fiind direcţionaţi de autorităţile croate către graniţa cu Ungaria, de unde au fost preluaţi de mijloace de transport puse la dispoziţie de guvernul ungar şi conduşi mai departe către frontiera austriacă.
Disputele dintre Belgrad şi Zagreb pe tema gestionării acestei crize au escaladat după ce Serbia a interzis miercuri intrarea pe teritoriul său a autovehiculelor de transport marfă şi a produselor croate, decizie la care Croaţia a răspuns prin interzicerea intrării pe teritoriul său a vehiculelor înregistrate în Serbia.