Croaţia intenţionează să ridice vineri sau sâmbătă restricţiile de la frontiera sa cu Serbia

Economica.net
25 09. 2015
eight_col_refugees_65549300

”Am consultări intense cu colaboratorii mei privind anularea, astăzi sau mâine, a măsurilor pe care noi am fost obligaţi să le introducem” la frontiera cu Serbia, a declarat presei Milanovic, după ce Uniunea Europeană a cerut Zagrebului ”clarificări de urgenţă” privind blocajul de la graniţa croato-sârbă ce a provocat mânia Serbiei.

”Avertizez că, în orice moment, dacă estimez că este în interesul Croaţiei, aceste măsuri sau altele similare vor fi reintroduse”, a precizat şeful guvernului croat.

Deteriorarea relaţiilor dintre Serbia şi Croaţia nu a mai atins un asemenea nivel de la conflictul din anii 1990, stârnind îngrijorarea Uniunii Europene, la care Croaţia a aderat în 2013.

Croaţia a început prin închiderea, luni, pentru toate camioanele provenite din Serbia, a postului de frontieră Bajakovo-Batrovci, ultimul încă parţial deschis. Belgradul a răspuns închizându-şi postul de frontieră, în noaptea de miercuri spre joi, pentru orice camion înmatriculat în Croaţia sau care transportă mărfuri croate.

Zagrebul a ripostat închizând-şi, de asemenea, frontiera pentru vehiculele înmatriculate în Serbia.

Croaţia acuză Serbia că-i redirecţionează, cu complicitatea Ungariei, pe toţi imigranţii la frontiera sa, creând o situaţie greu de gestionat.

”Tot ceea ce cerem Belgradului este de a face să înceteze acest flux atât de intens de imigranţi”, declara anterior Milanovic, dând asigurări că ţara sa nu poate să gestioneze decât un număr de până la 5.000 de imigranţi pe zi şi a invitat Serbia să-i dirijeze pe imigranţi către Ungaria sau chiar către România.

Începând din 16 septembrie, Belgradul nu mai trimite imigranţi către Ungaria, care a ridicat un gard la frontiera sa de 175 de km cu Serbia. Croaţia a devenit prin urmare noua cale de acces către Europa de Vest.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a denunţat joi ceea ce el a numit ”o agresiune economică brutală” împotriva ţării sale, acuzând Croaţia că încalcă ”toate regulile europene”.

În opinia Ministerului sârb de Externe, care a adresat o notă de protest ambasadorului croat la Belgrad, măsurile ”discriminatorii” ale Croaţiei ”nu pot fi comparate decât cu cele luate (împotriva sârbilor) de către regimul pronazist croat din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Potrivit ultimelor cifre oficiale croate, aproape 59.000 de imigranţi au trecut prin Croaţia în decurs de o săptămănă provenind dinspre Serbia.