Croaţia şi Slovenia au decis să prelungească exploatarea centralei nucleare de la Krsko până în anul 2043

Economica.net
21 07. 2015
centrala_nucleara_krsko_85135900

Potrivit ministrului sloven al infrastructurii, Peter Gaspercic, securitatea operaţională şi rezultatele economice ale centralei justifică prelungirea duratei sale de viaţă.

Centrala Krsko a fost construită pe vremea fostei Iugoslavii şi funcţionează din anul 1984. Este situată pe teritoriul Sloveniei, la circa 40 de kilometri de graniţa cu Croaţia, dar este exploatată în comun de cele două ţări. Ea furnizează Sloveniei 25% din producţia de electricitate şi Croaţiei 15%.

În anul 2009 a început un studiu privind prelungirea duratei de viaţa a centralei dincolo de anul 2023, termenul avut în vedere iniţial.

Dar mai multe organizaţii ecologiste, inclusiv Greenpeace, consideră că exploatarea centralei după această dată este riscantă, mai ales în eventualitatea în care s-ar produce un seism.

În anul 2008, o scurgere de lichid de răcire a declanşat o alertă la nivel european, deşi autorităţile au dat asigurări că impactul asupra mediului a fost nul, întrucât nu a fost constatată nicio emisie radioactivă în exterior şi de asemenea nici personalul nu a fost afectat.

Un alt incident a survenit în anul 2013, când în timpul unei revizii a fost identificată o problemă la barele de uraniu ce alimentează reactorul nuclear, dar şi atunci autorităţile au asigurat că nu au existat efecte negative asupra mediului sau asupra angajaţilor centralei.