Actul normativ, care ar urma să fie prezentat de ministrul de Finanţe, Boris Lalovac, la următoarea reuniune a Guvernului, este destinat să înlocuiască actuala soluţie temporară care fixează cursul de schimb la 6,39 kuna pentru un franc. Această soluţie expiră la finele lunii ianuarie 2016.
Creditele respective ar urma să fie convertite în euro la cursul de schimb din ziua încheierii contractul de credit. Costul conversiei ar urma să fie suportat de băncile comerciale ale căror pierderi ar putea fi recunoscute drept reduceri de taxe.
‘Este posibil ca Guvernul să adopte în scurt timp această măsură’, a declarat sursa.
Aproximativ 60.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni, contractate în anii 2000 când multe persoane din Europa Centrală şi de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp însă aprecierea semnificativă a francului a dus la creşterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci iar guvernele din regiune au început să caute soluţii la această problemă.
În Ungaria, la finele anului trecut, Guvernul condus de Viktor Orban a ordonat conversia în forinţi a creditelor ipotecari în valută, o decizie care i-a ajutat pe debitori dar a afectat băncile.