Ofertele aflate în competiţie cu Rafale au fost pentru avioane F-16 americane noi, F-16 la mâna a doua israeliene şi Gripen suedeze noi.
Potrivit premierului croat Andrej Plenkovic, oferta franceză, de 999 de milioane de euro, a fost cea mai competitivă, pentru un avion de vânătoare considerat a fi ”unul dintre cele mai bune din lume”.
Potrivit presei croate, contractul va fi semnat anul acesta, iar primele şase aparate sunt aşteptate să sosească în anul 2024, avioanele Rafale urmând să înlocuiască vechile MIG-uri sovietice. Contractul cuprinde avioanele, armamentul şi instruirea piloţilor.
Aceasta va fi cea mai importantă achiziţie de armament efectuată de Croaţia după separarea sa de fosta Iugoslavie în anii ’90.
Însă în Croaţia unii s-au întrebat asupra oportunităţii achiziţiei acestor avioane foarte scumpe într-o perioadă în care această mică ţară cu numai 4,2 milioane de locuitori şi foarte dependentă de turism a fost puternic afectată de pandemia COVID-19.
Ministrul croat al apărării, Mario Banozic, a replicat acestor critici afirmând că menţinerea unei aviaţii moderne nu este ”un moft” sau o dorinţă de a avea ”jucării noi”. ”Aceste avioane sunt pur şi simplu baza securităţii noastre”, a indicat oficialul croat.
În acest timp, titulara portofoliului Apărării francez, Florence Parly, a lăudat decizia guvernului de la Zagreb de a cumpăra avioane Rafale, apreciind că aceasta ”ilustrează consolidarea legăturilor strategice între Franţa şi Croaţia”.