Premierul croat Zoran Milanovic încearcă deja să obţină aprobarea Parlamentului pentru îngheţarea cursului de schimb al francului timp de un an la 6,39 kuna pentru un franc, în ideea de a-i ajuta pe cei aproximativ 60.000 de debitori care au luat credite în franci în valoare de aproximativ patru miliarde de dolari. Ratele acestora au crescut semnificativ după ce Banca Naţională a Elveţiei a decis să elimine pragul minim al cursului de schimb, stabilit la 1,20 franci pentru un euro în ultimii trei ani.
‘Împreună cu Banca centrală vom găsi o soluţie la această problemă. Vom analiza o posibilă conversie a creditelor în kuna şi vom vedea dacă este fezabilă. Este important ca băncile să rămână profitabile însă riscurile trebuie împărţite’, a declarat Zoran Milanovic în Parlament.
În Ungaria, la finele anului trecut, Guvernul condus de Viktor Orban a ordonat conversia în forinţi a creditelor ipotecari în valută, o decizie care i-a ajutat pe debitori dar a afectat băncile. Autorităţile de la Budapesta au anunţat că atât Croaţia cât şi Polonia, unde aproximativ o jumătate de milion de debitori sunt afectaţi de creşterea cursului de schimb al francului, s-au interesat de schema de conversie a creditelor aplicată în Ungaria.
Băncile croate au criticat deja intenţia Guvernului de a îngheţa cursul de schimb al francului timp de un an, precizând că sunt pregătite să facă acest lucru doar timp de trei luni. Guvernul croat estimează că îngheţarea cursului de schimb ar costa aproximativ 80-90 milioane de euro, costuri care ar urma să fie suportate de bănci.