Croaţia vrea să se împrumute pentru a răscumpăra acţiunile INA deţinute de grupul ungar MOL

Economica.net
23 07. 2014
zgrada_ina_zagreb_85481800

‘Am putea să utilizăm acţiunile deţinute de MOL şi până la 19% din propriile noastre acţiuni la INA sub formă de garanţii. În acest fel nu ar fi nevoie de garanţii de stat iar tranzacţia nu ar conduce la creşterea datoriei publice’, a declarat Ivan Vrdoljak.

Rugat de presă să precizeze cine ar da Croaţiei un împrumut pentru acest gen de tranzacţie, Vrdoljak a răspuns: ‘momentan nu avem o soluţie dar căutăm una’. Oficialul croat a precizat că autorităţile de la Zagreb sunt în căutarea unei soluţii care să protejeze interesele naţionale, adăugând că sunt avute în vedere toate opţiunile.

Tamas Pletser, analist la Erste Bank, estimează că MOL ar putea primi cel puţin două miliarde de dolari pentru participaţia sa la INA. ‘Este posibil să strângă aceşti bani însă, în acest caz, poziţia financiară a Croaţiei ar deveni mai vulnerabilă’, a apreciat analistul.

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 49,1% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În ultimii ani, au apărut, însă, tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuză firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţine că ţara nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

În 2012, fostul premier croat Ivo Sanader a fost găsit vinovat pentru că a primit cinci milioane de euro de la MOL în schimbul cărora a permis firmei ungare să dobândească o poziţie dominantă la INA.

Guvernul ungar, care deţine o participaţie de 24,6% la MOL, a cerut încă de anul trecut echipei manageriale de la MOL să revizuiască portofoliul companiei şi, dacă va fi necesar, să se pregătească pentru vânzarea participaţiei deţinută la compania petrolieră croată INA.

Grupul Mol are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Compania are o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud – Est, dintre care 143 în România.