Croitoru, BNR: Soluţia viabilă pentru un deficit bugetar corect este raţionalizarea cheltuielilor guvernamentale

Economica.net
20 11. 2014
croitoru_94116300_89976600

Croitoru a precizat că această raţionalizare nu înseamnă o tăiere a cheltuielilor, ci o creştere mai înceată a cheltuielilor cu transferurile (cea mai mare cheltuială de acest tip este cea cu pensiile) comparativ cu ritmul de creştere a cheltuielilor cu investiţiile, scrie Agerpres.

Acest lucru ar avea ca efect sporirea economisirii guvernamentale, reducerea deficitului bugetului asigurărilor sociale şi, astfel, a datoriei publice, precum şi creşterea productivităţii în sectorul privat.

‘Nu orice reducere a deficitului bugetar este dezirabilă’, a afirmat Croitoru, care a adăugat că, atât timp cât creşterea impozitelor este principala soluţie pentru controlarea deficitului bugetar, economia informală va continua să expandeze, iar problemele fiscale vor fi în continuare agravate.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat că ar trebui eliminat din societatea românească mitul că Stânga creşte cheltuielile sociale, deoarece acelaşi lucru îl fac şi partidele de Dreapta.

‘Este o competiţie politică’, a spus Croitoru, amintind, în acest sens, şi introducerea cotei unice de 16%, în 2005, după ce iniţial s-a luat în calcul un nivel de 24%, iar competiţia politică a dus nivelul cotei unice mai jos.

‘Nici Stânga şi nici Dreapta nu pot garanta că beneficiile sociale şi datoriile publice pot fi menţinute în limite sustenabile. Limitarea prin Constituţie a ponderii datoriilor publice în PIB nu este o garanţie a sustenabilităţii, dar trebuie încercată’, a apreciat consilierul guvernatorului BNR.

Ţinta de deficit bugetar stabilită de autorităţile de la Bucureşti pentru 2014 este de 2,2% din PIB. După primele nouă luni din acest an, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 0,06% din Produsul intern brut (PIB).