Cronologie: Relaţii tensionate între Damasc şi Ankara de la începutul revoltei în Siria

Relaţiile între Damasc şi Ankara, marcate prin tensiuni de la începutul revoltei din Siria în martie 2011, au cunoscut recent o escaladare bruscă din cauza tirurilor siriene trase asupra unui sat frontalier turc, relatează AFP, care prezintă cronologia datelor-cheie ale acestora.
Economica.net - joi, 04 oct. 2012, 13:18
Cronologie: Relaţii tensionate între Damasc şi Ankara de la începutul revoltei în Siria

Turcia, care a fost multă vreme un aliat al regimului sirian, împarte o frontieră de 900 de kilometri cu Siria şi găzduieşte în prezent aproape 100.000 de refugiaţi sirieni. Aceasta îi susţine deschis de câteva luni pe rebelii Armatei Siriene Libere (ASL) şi a îndemnat în numeroase rânduri la îndepărtarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

2011

– 29 aprilie: Sosirea în sudul Turciei a unui prim grup de refugiaţi sirieni care fugeau de violenţe.

– 13 septembrie: „Poporul sirian nu crede în (Bashar) al-Assad, nici eu”, declară premierul truc Recep Tayyip Erdogan. La 21 septembrie, afirmă că Turcia a întrerupt dialogul cu Siria.

– 2 octombrie: Opoziţia siriană anunţă de la Istanbul crearea Consiliului Naţional Sirian (CNS), coaliţie a unor curente politice ce se opun regimului.

– 4 octombrie: Colonelul Riad al-Assad – care şi-a anunţat fuga la sfârşitul lui iulie – a dezertat în Turcia şi formează ASL, o forţă compusă din dezertori şi civili înarmaţi.

– 15 noiembrie: Primele sancţiuni ale Turciei împotriva Damascului soldate cu întreruperea exploatărilor de petrol. La 30 noiembrie, serie de sancţiuni economice.

2012

– 15 martie: Siria amplasează mine la frontieră pentru a împiedica trecerea refugiaţilor (oficial turc).

– 9 aprilie: Tiruri ale forţelor siriene ating o tabără de refugiaţi sirieni pe teritoriul turc.

– 22 iunie: Distrugerea unui avion de vânătoare turc de către apărarea antiaeriană siriană, în timp ce, potrivit Ankarei, se afla în spaţiul aerian internaţional.

– 19 septembrie: Trei persoane sunt rănite în localitatea turcă Akcakale (sud-est) de tiruri provenind de la postul de frontieră sirian Tall al-Abyad, unde rebelii luptau împotriva forţelor guvernamentale. Pe 28 septembrie, un obuz tras de la acest post răneşte o persoană şi provoacă pagube materiale la Akcakale. Între timp, armata turcă a deplasat tunuri şi rachete antiaeriene în apropierea postului de frontieră.

– 2 octombrie: Un luptător kurd sirian este ucis de către armata turcă la frontieră, anunţă un ONG sirian. Conform Ankarei, doi kurzi membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au fost ucişi de către armata turcă în timp ce încercau să intre în Turcia.

– 3 octombrie: Mai multe obuze trase din Siria lovesc Akcakale şi ucid cinci civili, între care o mamă şi cei trei copii ai săi. Armata turcă bombardează în consecinţă mai multe „‘ţinte” în teritoriul sirian. Potrivit unui ONG sirian, „mai mulţi soldaţi sirieni” sunt ucişi.

– 4 octombrie: Turcia continuă bombardamentele asupra Siriei şi solicită aprobarea Parlamentului său pentru a le continua.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...