‘Misiunea USS Vella Gulf în apele Mării Negre a constat în cooperarea cu aliaţi NATO şi cu parteneri europeni pentru a arăta disponibilitatea SUA de a-şi respecta angajamentele în materie de întărire a legăturilor şi de îmbunătăţire a compatibilităţii operaţionale pentru realizarea unor obiective comune în regiune’, a indicat comandamentul, citat de RIA Novosti.
În timpul misiunii sale, USS Vella Gulf a vizitat portul Varna (Bulgaria) şi portul Constanţa (România), unde membrii echipajului au avut întâlniri cu colegii lor bulgari şi români. Totodată, nava americană a participat la acţiuni menite să contribuie la lărgirea cooperării cu Marina turcă, menţionează comunicatul.
În prezent, singura navă NATO care a rămas în apele Mării Negre este fregata franceză Surcouf. O altă fregată franceză, nava de recunoaştere Dupuy-de-Lome, a părăsit Marea Neagră la sfârşitul lunii mai. La 15 iunie, o altă navă a unei ţări membre NATO şi anume nava de recunoaştere Elettra aparţinând forţelor maritime italiene va intra în Marea Neagră, scrie RIA Novosti.
În ultimele luni, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina, în apele Mării Negre au venit mai multe nave de război dotate cu rachete şi echipamente de ultimă generaţie, precum distrugătoarele americane USS Donald Cook şi USS Truxtun, fregata americană USS Taylor, fregatele franceze Dupleix şi Dupuy de Lome.
Rusia a reacţionat la prezenţa în Marea Neagră a acestor nave, cerând respectarea strictă a prevederilor Convenţiei de la Montreux. Documentul, semnat în 1936, limitează tonajul şi durata prezenţei navelor de război ale altor ţări decât cele riverane Mării Negre.