CSA a raportat anul trecut pierderi de 14,93 milioane lei, în scădere cu 21% faţă de 2011

Economica.net
17 07. 2013
csa_comisia_supraveghere_asigurari_20570000_94045300

La finele lunii aprilie a acestui an, atribuţiile fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), CSA şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au fost preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru anul trecut, bugetul CSA prevedea venituri totale de 55,5 milioane de lei, din care venituri din taxe de 49,9 milioane de lei şi venituri financiare de 5,69 milioane de lei.

Potrivit datelor din raport, fosta CSA a realizat venituri din taxe de 48,69 milioane de lei, la care s-au adăugat venituri financiare de 6,27 milioane de lei.

Pe partea de cheltuieli, instituţia şi-a bugetat 75,03 milioane de lei şi a realizat 69,89 milioane de lei.

Defalcat, bugetul prevedea cheltuieli curente de 70,9 milioane de lei şi cheltuieli de capital de 4,11 milioane de lei. Situaţiile financiare ale CSA arată că s-au operat cheltuieli curente de 66,2 milioane de lei şi cheltuieli de capital de 3,69 milioane de lei.

Potrivit legislaţiei, veniturile autorităţii de reglementare se constituie din taxa de funcţionare achitată de societăţile de asigurare şi brokerii de asigurare, taxele de autorizare, contribuţia datorată de societăţile de asigurare care practică asigurări obligatorii şi alte surse.

Raportul anual nu explică de ce instituţia a înregistrat pierderi şi cum vor fi acoperite sau de ce veniturile nu au fost realizate conform bugetului stabilit.

„Situaţiile financiare la data de 31.12.2012 au fost elaborate cu respectarea Legii contabilităţii 82/1991, cu modificările şi completările ulterioare şi a reglementărilor legale privind închiderea conturilor contabile, întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare privind execuţia bugetară la 31 decembrie 2012. Potrivit raportului elaborat privind nivelul de asigurare al managementului asupra fiabilităţii sistemului contabil (…) nu au fost constatate abateri sau încălcări de acte normative”, se spune în document.

De asemenea, raportul anual al ASF nu prezintă date cu privire la numărul de salariaţi care au lucrat în CSA.

Ultima cifră privind numărul de salariaţi ai CSA este disponibilă în raportul instituţiei pentru 2010.

La sfârşitul anului 2010, CSA avea un număr de 163 de salariaţi în sediul central şi reprezentanţele regionale, cu un angajat mai puţin decât în 2009.

La finele anului precedent, fosta CSA nu avea restanţe la plata obligaţiilor către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de şomaj sau bugetul asigurărilor sociale de sănătate.