CSALB: Românii pot ajunge la o înțelegere cu băncile și IFN-urile în mai puțin de două luni

Românii își pot rezolva amiabil problemele cu băncile și IFN-urile fără să plătească nimic și într-un termen mediu de 55 de zile. În plus, scapă de povara și cheltuielile unui proces în instanță. Condiția este să facă o cerere de pe site-ul www.csalb.ro. Dacă cererea este acceptată de bancă, consumatorul intră în negociere cu instituția financiar-bancară. Negocierea este intermediată de un conciliator. Centrul colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni avocați, profesori universitari, foști judecători sau conducătorii unor instituții de prestigiu. 
Economica.net - mie, 16 sept. 2020, 04:07

Conciliatorii CSALB conduc negocierile și propun la final o soluție care, odată acceptată de bancă și de consumator, are aceeași putere ca o decizie în instanță. De exemplu, în cazurile sociale sau cele medicale care s-au adresat CSALB, banca a acceptat chiar ștergerea întregii datorii pe care o avea consumatorul (recordurile valorice sunt de 298.000 de lei, 52.000 CHF și 44.600 Euro – sume șterse de bănci din soldul unor consumatori din București, Maramureș și Oradea). Soluțiile cele mai frecvente obținute din negociere vizează reducerea sau eliminarea unor comisioane, scăderea dobânzii, a soldului ce trebuie achitat sau restituri de sume.

Din board-ul de conducere al CSALB fac parte reprezentanți ai Băncii Naționale a României, ANPC, Asociației Române a Băncilor și asociațiilor de consumatori. Alexandru Păunescu, Președintele acestui Colegiu de coordonare a activității CSALB și, totodată, reprezentantul BNR, face o serie de recomandări băncilor comerciale pentru îmbunătățirea negocierilor cu consumatorii.

 

Din practică, am observat că soluționarea unui dosar se va încadra în termenul legal de 90 zile dacă se respectă cerința mandatelor flexibile. Un dosar care nu întâmpină dificultăți de prelucrare și piedici în procesul de negociere poate fi încheiat cu succes într-un termen de 45 – 50 de zile (la jumătatea termenului maxim legal). Trebuie să subliniem un aspect important: în unele cazuri, deși perioadele de așteptare a răspunsurilor din partea unor comercianți sunt lungi, oferta care vine din partea acestora este chiar mai slabă decât ofertele comerciale prezentate public pe site-urile respectivelor bănci. Acest lucru afectează atât imaginea băncii, cât și a CSALB”, spune Alexandru Păunescu.

Reprezentantul CSALB face și o recomandare pentru echipele din departamentele SAL din băncile comerciale, cu care CSALB colaborează direct: “Recomandăm o mai mare stabilitate pentru echipele SAL. Credem că o echipă stabilă ajunge să cunoască mai bine procedurile și fluxul operațional. În plus, atunci când echipa se întâlnește pentru prima dată cu un conciliator, recomandăm ca măcar una din ședințele de conciliere să aibă loc la sediul CSALB”.

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...