CSAT a decis urgentarea măsurilor de contracarare a ameninţărilor cibernetice
„S-a apreciat că în ultima perioadă aceste ameninţări s-au diversificat, devenind o opţiune tot mai atractivă pentru actorii statali sau nonstatali întrucât nu implică resurse foarte mari. Membrii CSAT au decis luarea unor măsuri care să permită urgentarea adoptării cadrului normativ şi operaţionalizării Agendei Digitale 2020 ca parte integrantă a efortului european de dezvoltare a societăţii informaţionale şi implicit a acţiunilor subsecvente ce sunt dedicate securităţii cibernetice”, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Directorul SRI, George Maior, a afirmat, în urmă cu o săptămână, la bilanţul instituţiei, că în 2012 instituţia sa a contracarat cel puţin două atacuri cibernetice majore împotriva unor instituţii ale statului, însă această ameninţare rămâne una majoră, iar Serviciul trebuie să se adapteze tehnologic pentru a-i face faţă. „Această chestiune va rămâne o preocupare majoră a noastră pentru anii viitori. Trebuie să ne adaptăm tehnologic la această nouă ameninţare. Adaptarea tehnologică presupune şi investiţii, resurse, lucruri pe care le discutăm permanent cu Guvernul din punct de vedere bugetar”, a spus Maior.
De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că SRI şi-a consolidat capacitatea de primă instituţie obligată să reacţioneze împotriva atacurilor cibernetice. „În acelaşi timp, este clar pentru mine că trebuie continuată implementarea deciziei CSAT prin care s-a stabilit realizarea unui sistem de interconectare a infrastructurilor existente în aşa fel încât protecţia să se poată face eficient, fie că vorbim despre bănci, fie că vorbim despre mari companii şi de instituţii ale statului la nivel central sau local”, a mai spus preşedintele Băsescu.
De asemenea, în finalul şedinţei CSAT de miercuri, a fost analizat şi Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2012. Conform atributelor conferite de Constituţia României şi de Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, CSAT a analizat permanent domeniile securităţii naţionale şi a emis hotărâri conţinând măsuri obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice şi pentru instituţiile cu atribuţii în domeniu.
De asemenea, membrii CSAT au analizat stadiul îndeplinirii hotărârilor adoptate de către Consiliu în anul 2012, rezultând că 70,2% dintre acestea sunt îndeplinite, iar 29,8% sunt în curs de îndeplinire, nefinalizarea lor fiind pusă pe seama întinderii în timp a unor activităţi, a caracterului lor multinaţional ori a caracterului complex al unor activităţi şi implicării unui număr mare de instituţii în realizarea dispoziţiilor CSAT. Membrii Consiliului au aprobat Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2012 şi au decis trimiterea acestuia, spre examinare, către Parlamentul României, evidenţiază comunicatul Preşedinţiei.
În finalul şedinţei CSAT s-a avizat şi proiectul Hotărârii de Guvern referitoare la structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne.