CSAT: Guvernul să prezinte în trimestrul III o strategie de revitalizare a industriei de apărare
„S-a stabilit ca în trimestrul III, Guvernul să prezinte în CSAT o strategie de revitalizare a unor ramuri ale industriei de apărare care sunt necesare armatei în timp de pace şi în timp de război. De ce în trimestrul III? Pentru că atunci se face proiectul pentru bugetul anului 2014-2015-2016 şi măcar ştim din 2014 ce se poate aloca pentru patru din componentele industriei de apărare care sunt vitale Armatei române atât în timp de pace, cât şi în timp de război”, a declarat preşedintele Traian Băsescu în conferinţă de presă.
El a precizat că în această şedinţă a CSAT s-a aprobat şi planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2013-2022.
Totodată, întrebat dacă Ministerul Apărării a prezentat în şedinţa CSAT un memorandum privind stadiul negocierilor achiziţiei din Portugalia a avioanelor multirol F16, preşedintele Traian Băsescu a răspuns negativ.
„E altceva, partea comercială nu este problema CSAT-ului. Nici la calea ferată, nici la avioane de luptă, nici la… CSAT-ul constată nişte nevoi de dotare sau în cazul CFR-ului, constată decizia Guvernului de a privatiza şi el se îngrijeşte ca nevoile de securitate naţională să fie acoperite. Cu câţi bani, în ce condiţii, reprezintă problema guvernului, CSAT-ul nu are atribuţiuni să discute partea comercială”, a afirmat el.
Potrivit şefului statului, în şedinţa CSAT s-a aprobat Cartea Albă a Apărării, care va fi trimisă spre analiză şi aprobare Parlamentului României.
CSAT a aprobat şi raportul Centrului de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică şi, de asemenea, s-a aprobat catalogul cadru cu obiectivele de infrastructură teritorială importante pentru sistemele de siguranţă naţională, a mai precizat preşedintele Băsescu.
În cadrul şedinţei CSAT de luni urma să fie pe agenda de lucru şi discutarea privatizării firmelor din industria aeronautică de apărare – Romaero, IAR Ghimbav şi Avioane Craiova SA, anunţase joi ministrul Economiei, Varujan Vosganian.