‘Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei, ca orice proiect de lege, până la urmă, are şi susţinere, are şi opozanţi, să spunem, ca dovadă din CSM astăzi. Eu însă mă raportez nu la dorinţa sau opţiunea cuiva, ci mă raportez la normalitate, pe deoparte, mă raportez la exigenţele Constituţiei, pe de altă parte. (…) Respingând, sigur, cu aviz consultativ, proiectul de lege, practic, CSM a făcut ceea ce este de neconceput, a respins în bloc, la pachet, şi acele soluţii din proiect care erau de natură să pună de acord legile justiţiei cu Constituţia prin prisma deciziilor Curţii Constituţionale de admitere. Or, deciziile Curţii sunt obligatorii şi nu poţi să pui la vot şi să spui respinge la pachet şi acele soluţii, dar sigur că ele vor fi îndreptate şi vor fi adoptate fără nicio discuţie’, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.
El a adăugat că că, prin votul negativ dat în bloc de Consiliul Superior al Magistraturii, au fost respinse şi foarte multele soluţii din proiectul de modificare a legilor Justiţiei propuse chiar de CSM.
‘Ce mă surprinde, deşi ar trebui să nu mă mai surprindă prea multe lucruri – avizul negativ a fost dat în bloc, pe proiectul de lege. Ceea ce înseamnă că votul majoritar cu 10 la 8 a respins şi foarte multele soluţii din proiectul de lege venite chiar de la CSM, pentru că, să nu uităm, iniţiativa aceasta de modificare a legilor justiţiei a venit chiar de la CSM în 2015 şi reluată în 2016, după aceea, cu multe întoarceri la CSM, veniri la Ministerul Justiţiei, consultări şi aşa mai departe. Prin urmare, respingând proiectul în totalitate, au respins şi propunerile, foarte multele propuneri formulate chiar de CSM şi preluate în proiectul de lege’, a declarat Toader la Antena 3.
Ministrul Justiţiei a explicat că, după ce primeşte avizul dat de CSM, ministerul va da forma finală proiectului, pe care o va face publică.
‘Aştept să primesc avizul de la CSM. Ne vom întruni la Ministerul Justiţiei, vom vedea care este forma finală a proiectului de lege, îl vom trimite la avizatorii ceilalţi, de data aceasta, instituţionali. Spre exemplu, Ministerul Apărării – dar o să spuneţi: ‘Ce treabă are Ministerul Apărării să avizeze legile justiţiei?’ Să nu uităm că avem Justiţia militară. La Ministerul Sănătăţii, să nu uităm că avem spitale. Spitale penitenciare, Spitalul ‘Angelescu’ din Bucureşti. La Ministerul Muncii, pentru că până la urmă, sunt servicii, la Ministerul de Finanţe, pentru că există şi impactul financiar. Prin urmare, după ce primesc avizul acesta negativ, la limită, ne întrunim la minister, dăm forma finală şi atunci o vom face publică’, a spus Toader.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, cu majoritate de voturi, să avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor justiţiei. Potrivit unui comunicat al CSM transmis AGERPRES, pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observaţii au fost exprimate opt voturi.