Precizarea vine în contextul în care în şedinţa de miercuri, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă formulată de parlamentari de la PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru anumite categorii profesionale, printre care judecători şi procurori, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor.
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă având în vedere că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Acordarea pensiei de serviciu constituie o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Constituţia României”, se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit CSM, aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune „obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au”, aşa cum s-a reţinut, de altfel, şi de către Curtea Constituţională a României prin Decizia 873 din data de 25 iunie 2010.
„În ceea ce priveşte eliminarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, faţă de succesiunea în timp a cadrului normativ, prin care anterior au fost eliminate şi ulterior reintroduse pensiile de serviciu, s-a apreciat că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilităţii cadrului normativ şi ar reprezenta un regres al reglementării în acest domeniu pentru această categorie de personal”, menţionează Consiliul.