CSSPP a aprobat noi norme privind evidenţa participanţilor la fondurile de pensii private

Economica.net
29 03. 2012
bani_50_lei_70798200_13140800

Acestea stabilesc că în sistemul public de pensii a fost încadrată o nouă categorie de persoane asigurate, respectiv cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, au anunţat, joi, reprezentanţi ai CSSPP.

„Noul act cadru de aderare la Pilonul II a fost completat cu informaţii privind denumirea casei de pensii la care este înregistrat viitorul participant ca persoană asigurată în sistemul public de pensii. Odată cu intrarea în vigoare a normei, cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor putea semna noile acte de aderare, prima etapă în vederea dobândirii calităţii de participant în sistemul fondurilor de pensii administrate privat. Ulterior, aceste acte vor trebui validate de către instituţiile de evidenţă, respectiv Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi casele de pensii sectoriale ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”, precizează CSSPP, într-un comunicat remis AGERPRES.

În termen de 5 zile calendaristice de la data publicării în Monitorul Oficial a normei, administratorii au obligaţia să solicite CSSPP avizarea noului act cadru individual de aderare prevăzut în Norma pentru modificarea şi completarea Normei nr. 22/2009 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare. Procesul de aderare pentru persoanele cărora li se aplică noile modificări începe de la data de 1 mai 2012.

Actele de aderare încheiate pentru această categorie de persoane, anterior aprobării noului act normativ, nu vor putea fi validate de către instituţiile abilitate în acest sens.

Norma prin care a fost modificată şi completată Norma 11/2008 stabileşte, totodată, un mod unitar al procesului de colectare atât de către Casa Naţională de Pensii Publice, cât şi de către casele de pensii sectoriale şi evidenţiază clar atribuţiile instituţiilor de evidenţă şi ale instituţiei de colectare.

CSSPP precizează că, odată cu adoptarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, în sistemul public de pensii a fost încadrată o nouă categorie de persoane asigurate, respectiv cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 98/2011 pentru modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor administrate privat, aceasta nouă categorie de persoane a căror identitate nu constituie informaţie clasificată potrivit legii şi îndeplineşte condiţiile de eligibilitate trebuie să adere la un fond de pensii administrat privat.

De asemenea, OUG nr. 98/2011 include casele de pensii sectoriale în sistemul de pensii administrate privat, având în vedere atribuţiile legale ale acestora privind evidenţa asiguraţilor din sistemul public de pensii. Astfel, casele de pensii sectoriale devin instituţii de evidenţă, similare Casei Naţionale de Pensii Publice.