Modificările au fost adoptate în vederea armonizării legislaţiei secundare specifice cu reglementările aferente Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.
Modificările şi completările normei au avut în vedere, în special, tratamentul contabil aplicabil Fondului de garantare, formatul, conţinutul şi structura situaţiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare şi planul de conturi aplicabil Fondului de garantare.
Prin completarea normei au fost introduse prevederi referitoare la constituirea, evidenţa şi utilizarea resurselor pentru plata compensaţiei către participanţii fondurilor de pensii private şi prevederi referitoare la obligativitatea existenţei documentelor justificative.
De asemenea, norma mai conţine reglementări referitoare la structura, forma şi conţinutul situaţiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare, inclusiv notele explicative, recunoaşterea activelor imobilizate şi a investiţiilor pe termen scurt în contabilitatea Fondului de garantare, recunoaşterea resurselor Fondului de garantare, evidenţa contabilă a cheltuielilor şi veniturilor Fondului de garantare, evidenţa contabilă a contului de profit şi pierdere pentru Fondul de garantare, planul de conturi folosit de Fondul de garantare.
CSSPP reaminteşte că garantarea drepturilor participanţilor şi ale beneficiarilor dobândite în cadrul sistemului de pensii private este un element al dispozitivului de securitate financiară care protejează viitorii pensionari în cazul imposibilităţii asigurării unor drepturi de pensie de către administratorii sau furnizorii de pensii private. Acest sistem de garantare clarifică obligaţiile autorităţilor, limitează sfera deciziilor discreţionare, poate întări încrederea publicului, ajută la menţinerea controlului asupra costurilor aferente soluţionării situaţiilor de intrare în dificultate a administratorilor sau furnizorilor de pensii private şi contribuie la stabilitatea unui sistem financiar sănătos şi solid.
Modificările şi completările actuale au în vedere dispoziţiile art. 20 din Legea nr. 187/2011 şi sunt esenţiale pentru organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Potrivit acestui articol de Lege, Fondului de garantare îi sunt aplicabile, în mod corespunzător, prevederile Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi normele şi reglementările contabile emise de CSSPP, potrivit legii. De asemenea, conform art. 24 din Legea nr. 187/2011, situaţia financiară anuală a Fondului de garantare va fi întocmită în baza normelor şi reglementărilor contabile emise de CSSPP În acest sens, Fondului de garantare îi sunt aplicabile Reglementările contabile conforme cu Directiva a patra a CEE, parte componentă a Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Norma nr. 14/2007, cu modificările şi completările ulterioare.