„Bănuiesc că asta aduce pierderi materiale considerabile Antenei 1. Absenţa celor 10 minute este echivalentă cu o amendă. Este o pedeapsă meritată. Am spus că au fost încălcate toate regulile jurnalismului şi cele ale bunului simţ prin gestul acelor inşi care se denumesc jurnalişti de la Antena 1″, a declarat C.T. Popescu, la România TV, despre sancţiunea de întrerupere a emisiei pentru 10 minute a postului Antena 1.
Ziaristul este însă reticent în ceea ce priveşte eficienţa măsurii CNA în ceea ce priveşte prevenirea apariţiei unor episoade similare.”Mă îndoiesc că această sancţiune va reuşi să stopeze gesturi asemănătoare, poate mai agresive (…) Sunt sceptic în ceea ce priveşte corijarea atmosferei din presa românească şi, în special, din televiziune în viitor„, a apreciat CTP.
Jurnalistul a arătat că de vină pentru deteriorarea climatului din presa românească nu este criza economică, fenomenul fiind unul vechi. „În niciun caz, de vină nu este criza pentru măgăria care tronează în jurnalismul românesc. Acest fenomen îşi are rădăcinile cu mulţi ani înainte de a se declanşa această criză economică, şi anume în momentul în care, în presă, au pătruns bani foarte mulţi din afara presei, care au alterat complet relaţiile profesionale”, a spus CTP, precizând că acesta fost şi motivul pentru care a renunţat la funcţia de preşedinte al Clubului Român de Presă: nu se mai putea opune „deraierilor de tot felul de la etica jurnalistică pe care gazetarii, sub protecţia patronilor cu foarte mulţi bani, veniţi de altundeva decât presă, şi le permiteau şi îţi râdeau în nas”.
„De atunci, a început degradarea”, a adăugat cunoscutul jurnalist.
CTP s-a arătat sceptic că se mai pot identifica modalităţi de impunere a respectării deontologice. „Soluţia ar fi fost, atunci când se putea, autoreglementarea în interiorul breslei, eliminarea acestor persoane din categoria jurnaliştilor şi să li se interzică să mai practice această meserie„, a declarat Cristian Tudor Popescu.
Un astfel de mecanism există în Italia, unde un Ordin al Jurnaliştilor emite o licenţă pentru cei care doresc să fie ziarişti, dar este ridicată odată ce au fost încălcate normele deontologice.
„Asta ar trebui să se întâmple, dar şi asta cred că este extrem de greu în condiţiile de atmosferă din breasla gazetărească, destructurată acum. Practic, nu mai există organizaţii care să poată să impună aşa ceva”, a conchis Popescu.