Cu 15 cm mai late: povestea tristă a trenurilor olandeze care n-au mai ajuns în România (FOTO VIDEO)

Ultimele trenuri diesel ale Căilor Ferate Olandeze, care ar fi trebuit să ajungă în România încă de anul trecut, au fost repuse acum în posesia olandezilor. Măsura dispusă de instanţa olandeză este însă una provizorie, necesară pentru ca trenurile să fie mutate în altă parte în Ţara Lalelor, din motive de interes naţional. Rămâne de văzut dacă în final cumpărătorul român le va mai recupera şi va reuşi să le aducă în ţară.
Anemona Andone - mar, 15 oct. 2019, 18:38
Cu 15 cm mai late: povestea tristă a trenurilor olandeze care n-au mai ajuns în România (FOTO VIDEO)

După ce în urmă cu doi ani a cumpărat ultimele trenuri diesel care au circulat în Olanda, operatorul privat Ferotrans Iaşi a rămas fără ele.

Şi asta pentru că o instanţă din Utrecht, Olanda, a admis cererea vânzătorului Căile Ferate Olandeze – Nederlandse Spoorwegen (NS), de reintrare în posesia trenurilor, potrivit presei din Țara Lalelelor.

Surse apropiate Ferotrans Iaşi au spus pentru ECONOMICA.NET că această decizie este una provizorie şi că va fi atacată mai departe de către operatorul român.

Potrivit lor, măsura a fost dispusă pentru ca trenurile să fie mutate în altă parte, întrucât locul unde sunt depozitate acum în Olanda urmează să fie reabilitat. Mai mult, operatorul român poate oricând să pună sechestru pe aceste trenuri până la finalizarea procesului, dacă doreşte, au mai spus sursele noastre.

Acestea au explicat şi motivul pentru care trenurile nu au putut fi aduse în România. Mai exact, trenurile diesel Buffalo, făcute special de producătorul german Talbot pentru căile ferate olandeze, sunt cu 15 centimetri mai late decât cele obişnuite şi intră în categoria de transport excepţional.

Refuzat de patru ori la transport prin Germania

Iar pentru trenurile unicat în Europa, operatorul român avea nevoie de documentaţie amplă de la olandezi pentru a le transporta inclusiv prin Germania, ţara lor de provenienţă. Pentru că această documentaţie nu i-a fost furnizată de către olandezi, operatorului român i-a fost refuzat de patru ori permisul de tranzit pe căile ferate germane, explică sursele.

Acestea mai spun că iniţial nu s-a ştiut că aceste trenuri intră în categoria de transport excepţional, dar olandezii au spus că vor furniza documentaţia necesară pentru acest tip de transport prin Europa. Ulterior, ei ar fi spus că nu mai găsesc acea documentaţie şi că vor pune la dispoziţia operatorului român una nouă. Dovada nepunerii la dispoziţie a documentaţiei necesare pentru transport s-ar regăsi în 308 de mail-uri schimbate cu olandezii, precizează sursele.

Rămâne de văzut cum se va termina acest litigiu şi dacă operatorul privat din Iaşi va reuşi totuşi să aducă trenurile în ţară.

Cele 48 de trenuri diesel au fost fabricate în perioada 1996 – 1998 de către fostul producător german Talbot. După ce olandezii au cumpărat trenuri electrice noi şi au electrificat toată reţeaua de cale ferată, aceste trenuri diesel au fost scoase din circulaţie în 2017, la jumătatea duratei lor de viaţă, de 40 de ani.

Cum România nu are electrificată toată reţeaua, iar trenurile care circulă în prezent sunt arhi-pline după introducerea gratuităţii pentru studenţi, trenurile de la olandezi, chiar şi diesel, ar fi bine-venite.

FOTO: Tren DM 90 în Zutphen, Olanda (sursa: Willem_90, Wikipedia)

VIDEO: 9 decembrie 2017, ultima zi de diesel pe căile ferate olandeze (sursa: PIJP LINES in beeld). 

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice raportate de Digi Communications și Banca Transilvania
Companiile din indicele BET înregistrează o creștere de 45% a profitului net în T3 2024, datorită câștigurilor unice ...
Indicele BET al Bursei de Valori București traversează un an remarcabil, ca urmare atât a unor elemente unice, cât și pe fondul unor creșteri organice solide în sectoare cheie. Performerul......
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym deschide al 47-lea centru de fitness și devine cea mai mare rețea din România și Europa de Est
Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel de orașe din România, anunță deschiderea unui nou ...
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru ...
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...