Odată cu evoluţia tehnologiei, dar şi a multitudinii de surse de informare gratuite, accesul românilor la piaţa de capital a devenit tot mai facil. În acest context, se ridică întrebarea, în ce măsură este oportun să mai apelezi la un broker, sau, în ce moment sfaturile unui specialist sunt vitale pentru a te asigura că îţi maximizezi şansele de profit. ECONOMICA.NET vă spune care sunt cele mai importante elemente de care orice investitor ar trebui să ţină cont atunci când decide dacă apelează la un broker sau investeşte pe cont propriu. „Am fost întrebat recent dacă succesul investiţional este realizabil pe cont propriu sau este nevoie de asistenţa unui broker cu experienţă în piaţă. Răspunsul este că da, poţi fi un investitor profitabil luând singur deciziile. Formula necesară este alcătuită din puţină educaţie financiară, de înţelegerea profilului tău de risc şi în ce clase de active ţi-ar fi cel mai confortabil să investeşti”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Bogdan Gherghe, analist în cadrul casei de brokeraj Tradeville.
Acesta îşi justifică afirmaţia prin faptul că astăzi tranzacţiile la bursă sunt extrem de simplu de realizat. „Fiecare dintre noi poate avea acces la ştirile din piaţă, poate să lanseze ordine de cumpărare sau vânzare executabile în cateva secunde şi în acelaşi timp poate să deţină controlul total asupra contului de investiţii. În plus, o să îţi fie foarte uşor dacă societatea ta de brokeraj poate să îţi pună la dispoziţie platforme performante atât pentru computerul personal, precum şi pentru telefon sau tabletă. La fel de important este să ai acces la majoritatea burselor globale pentru că este posibil ca o parte din companiile potrivite pentru tine să nu fie listate la Bursa de Valori Bucureşti”, a declarat analistul Tradeville.
Educaţia financiară, un impediment?
Potrivit acestuia, nici lipsa unei educaţii financiare solide nu constituie neapărat un impediment. „Educaţia financiară poate fi acumulată în timp, resursele fiind disponibile pe site-uri specializate, în cărţi sau cel mai practic, participând la programe de seminarii sau webminarii unde specialiştii din domeniu îţi vor răspunde la întrebări. Acest prim pas spre descoperirea potenţialului bursei poate fi acompaniat şi de folosirea unui cont demonstrativ, prin care poţi să înţelegi cum se face o tranzacţie şi restul secretelor bursei”, mai spune Gherghe.
Citeşte şi
Sugestiile vin şi de la casele de brokeraj
Mai mult, casele de brokeraj vin de regulă în ajutorul investitorilor, oferind diferite sugestii. „Pe lângă accesul facil la cotaţiile bursiere şi resursele educaţionale profesioniste, societatea de brokeraj cu care colaborezi îţi poate prezenta şi o listă de oportunităţi, la care poţi să adaugi preferinţele personale, misiunea ta fiind ca la final să alegi dintre acestea pe acelea care se potrivesc profilului tău de investitor şi să îţi construieşti portofoliu în consecinţă. Nu este foarte uşor, dar am descoperit că cei care au puţină disciplină, respectă planul iniţial şi nu se lasă influentaţi de emoţiile inerente au succes şi simt pe cont propriu că randamentele aduse de bursă sunt peste media depozitelor bancare”, explică analistul Tradeville.
Ce trebuie să cauţi la un broker
Şi pentru cei care nu se simt însă confortabil cu ideea de a face plasamente pe bursă fără ca deciziile lor să fie validate de un profesionist, există mai multe aspecte de luat în calcul.” Cele mai multe case de brokeraj îţi vor pune la dispoziţie un broker cu experienţă, cu care poţi să te întâlneşti şi să discuţi. Împreună o sa puteţi formula o strategie bazată pe dorinţele tale. Brokerul trebuie să fie autorizat de instituţiile de specialitate, cum este Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), să aibă o experienţă foarte bună în descoperirea oportunităţilor actuale şi să înţeleagă în detaliu cum se mişcă piaţa. Practic, el îţi va oferi un serviciu personalizat, te va sfătui în privinţa celor mai atractive teme investiţionale şi îţi stă la dispoziţie constant pentru atingerea obiectivelor tale”, mai spune analistul Tradeville.
Acesta sugerează că un prim pas pentru investitorii începători ar fi să participe la unul dintre cursurile de iniţiere, să îşi descopere profilul investiţional şi, în acelaşi timp, să se întalnească cu unul din brokeri.
[P]
La Tradeville poţi găsi suportul necesar pentru a investi la bursă. Noi încercăm constant să ne îmbunătăţim produsele şi serviciile în funcţie de nevoile clienţilor.Vezi oferta Tradeville aici.