Cu cât ar putea creşte factura la energie electrică în 2013
Regenerabilele n-ar duce decât la un tarif mai scump cu numai 2 euro/MWh, restul fiind subvenţie ascunsă în beneficiul unităţilor termo, ‘pe care le plătim să nu funcţioneze’, notează pe propria pagină de Internet, expertul în energie Jean Costantinescu, fondator şi fost director general al Transelectrica şi al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
„Oficialii noştri au început să alimenteze şi să încurajeze o îngrijorare publică privind impactul noilor surse asupra preţului energiei electrice. Autorităţile fie nu ştiu să determine acest impact, neînţelegând mecanismul pieţei la 12 ani de la crearea acesteia, fie doresc să pună scumpirile ce vin din ineficienţa altor producători pe seama energiei alternative. Aşadar, potrivit unor calcule ale ANRE, în anul curent energia regenerabilă ne-ar creşte factura cu 12 euro/MWh (53 de Lei/MWh). În perioada 2015-2017, scumpirea ar fi de 25-30 de euro/MWh, cu un maxim de 30 de euro/MWh in 2015”, potrivit lui Constantinescu.
Expertul în energie menţionează faptul că, după anul 2015, ‘se aşteaptă o reducere datorită ieftinirii certificatelor verzi în piaţă’, iar în acest an nu ar fi vorba în realitate de o scumpire a energiei de numai 2 euro/MWh
‘În realitate, creşterea de preţ angro este cu mult mai mică, de cel mult un euro/MWh după estimările noastre grosiere (…) Aceasta deoarece energia alternativă scoate din piaţă unităţile termo scumpe, iar preţul de închidere al energiei se stabileşte la mai puţin de 40 euro/MWh. Aşadar, la consumator, regenerabilele ar putea fi responsabile de o scumpire de 2 euro/MWh, restul de 10 euro/MWh colectat de la consumator fiind subvenţie ascunsă de autorităţi în beneficiul unităţilor termo, pe care le plătim să nu funcţioneze’, explică Jean Constantinescu.
Conform estimărilor, pâna la sfârşitul acestui an, capacităţile de generare a energiei eoliene vor însuma o putere instalată de 3.000 MW, de peste două ori mai mare decât a Centralei de la Cernavodă. În timp ce baza nuclearelectrică produce 17% din energia electrică a României, procentajul energiei verzi în producţia naţională nu va depăşi 8% în 2013, susţine expertul în energie.
Sursele de energie alternative sunt resurse regenerabile, altele decât facilităţile hidro cu capacităţi mai mari de 10 MW. În prim plan se află energia vântului.