Cu cât au crescut veniturile auxiliare ale Wizz Air după introducerea taxei pe troller
Compania aeriană Wizz Air a anunţat implementarea unei noi politici de bagaje de la 1 noiembrie 2018, iar schimbarea a venit pentru cei care călătoresc doar cu un bagaj gratuit în cabină. Noua politică prevede taxarea cu 7 euro/zbor a unui baga cu dimensiunile de 55x40x23 de cm şi cu o greutate maximă de 10 kg.
Acest lucru a dus la creşterea veniturilor auxiliare (realizate din tarife percepute pentru servicii extra, precum loc în avion, prioritate la îmbarcare, taxarea bagajelor, mâncare şi căuturi la bord, etc) la 221,5 milioane de euro.
„Intoducerea unei noi politici de bagaje în luna noiembrie a anului trecut a contribuit la o performanţă puternică a veniturilor auxiliare, cu venituri per pasager mai mari cu 7%„, a declarat Jozsef Varadi, CEO Wizz Air.
Veniturile din vânzarea biletelor au crescut la 291,1 milioane de euro, iar cele auxiliare au înregistrat o creştere de 22%, la 221,5 milioane de euro. Veniturile auxiliare au reprezentat 40% din veniturile totale ale Wizz Air de 512,7 milioane de euro.
Profit în scădere cu 88%
În ciuda creşterii veniturilor la 512,7 milioane de euro, profitul companiei a scăzut în cele trei luni încheiate la 31 decembrie ala 1,8 milioane de euro, de la 14,6 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, mai arată datele companiei remise Bursei de la Londra.
În timp ce Ryanair şi-a ajustat în scădere estimările privind profitul pentru acest an financiar, Wizz Air îşi menţine poziţia.
„Compania îşi păstrează estimare de profit între 270 şi 300 de milioane de euro pentru întreg anul. Unde vom fi în acest interval depinde de randamentele din martie care vor afecta rezultatele anuale datorită faptului că sărbătoarea de Paşte va avea loc după încheierea anului financiar, dar şi datorită unor factori care generează incertitudine, precum Brexit”, a mai spus Varadi.
Wizz Air a înregistrat o creştere cu 40% a costurilor cu angajaţii, la 50,6 milioane de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce se reflectă în creşterea cu 15% a capacităţii companiei. Salariile piloţilor au crescut şi ele cu 14%.
Costurile cu combustibilul s-au majorat cu 40% la 166,2 milioane de euro în cel de-al treilea trimestru, datorită creşterii preţului la petrol. Preţul mediu plătit de companie a fost de 648 dolari/tonă, cu 23% mai mult faţă de 530 de dolari pe tonă cât a plătit în acelaşi trimestru din 2017.
Air este cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est şi are o flotă de 106 aeronave Airbus A320 şi A321. Operatorul oferă zboruri pe mai mult de 600 de rute de la 26 de baze, ce asigură conexiunea între 144 de destinaţii din 44 de ţări.
Compania are peste 4.000 de angajaţi şi a transportat 33 de milioane de pasageri în ultimele 12 luni. Wizz Air este listată pe Bursa de la Londra.