Cu cât au redus băncile străine creditarea către România, în T4

Economica.net
27 01. 2012

Conform datelor publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), băncile au redus creditarea către România cu 2,1 miliarde de dolari, către Polonia cu 12 miliarde de dolari, către Bulgaria cu 1,2 miliarde de dolari şi către Ungaria cu 5,5 miliarde de dolari.

 

Aceste cifre, consideră WSJ, vor confirma temerile exprimate de instituţiile financiare internaţionale şi guvernele din Europa Centrală şi de Est privind impactul crizei din zona euro asupra creşterii în regiune.

 

În multe state din Europa emergentă sistemele bancare sunt dominate de subsidiarele băncilor din Europa Occidentală, care acum se confruntă cu pierderi mari din cauza obligaţiunilor guvernelor din zona euro pe care le deţin şi obţin cu dificultate finanţare de la investitori. De asemenea, trebuie să îndeplinească cerinţe mai dure privind capitalul până în iunie, pentru care vor reduce creditarea şi vor vinde noi acţiuni. Luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană a cerut băncilor europene să-şi consolideze capitalul pentru a putea face faţă mai bine pierderilor care ar putea apărea de pe urma obligaţiunilor guvernamentale. Până la finele lunii iunie 2012, principalele bănci europene trebuie să ajungă la un indicator de capital core Tier-1 de 9%.

 

Datele BIS indică că instituţiile de creditare din Europa Occidentală îşi reduc finanţarea către subsidiarele lor din Europa Centrală şi de Est. Marţi, BERD a revizuit în scădere estimările privind evoluţia Europei emergente şi a Asiei Centrale în 2012, la 3,1%.

 

Potrivit celor mai noi prognoze ale BERD, economia zonei euro ar urma să înregistreze o contracţie de 0,5% în acest an, în condiţiile în care anterior se aştepta doar la o stagnare, ceea ce va conduce la o creştere a Produsului Intern Brut în Europa Centrală şi ţările baltice de doar 1,4%, în loc de o creştere de 1,7% cât estima BERD în luna octombrie a anului trecut. Potrivit BERD, turbulenţele din zona euro reprezintă o provocare sistemică pentru Europa emergentă, având în vedere gradul puternic de integrare a sectorului bancar din regiune cu băncile din zona euro. ŞI FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiilor din regiune, citând temeri similare.

 

BERD şi FMI încearcă să reactiveze acordul din 2009, cunoscut ca Iniţiativa Viena, prin care băncile din Europa Occidentală îşi menţineau finanţarea către subsidiarele lor din Europa Centrală şi de Est. Instituţiile speră să se ajungă la un acord în martie cu băncile active în Europa Centrală şi de Est, printr-o abordare coordonată, pentru a minimaliza impactul negativ asupra economiei în urma reducerii creditării în regiune.

 

De asemenea băncile au redus creditarea către economiile din zona euro care se confruntă cu probleme, reducându-şi expunerea la Italia cu 113 miliarde de dolari, la Spania cu 63,6 miliarde de dolari, la Portugalia cu 16 miliarde de dolari, la Grecia cu 7,2 miliarde de dolari, la Irlanda cu 2 miliarde de dolari.

 

Conform datelor BIS, expunerea băncilor pe plan mondial a crescut cu 624 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2011, ajungând la 31.7000 miliarde de dolari. Creditarea totală către statele dezvoltate, care include companii, bănci, persoane fizice şi guverne, a urcat cu 430 miliarde de dolari, după un declin de 245 miliarde de dolari în trimestrul doi. În schimb creditarea către statele în curs de dezvoltare a scăzut cu 10 miliarde de dolari, în principal ca rezultat al declinului din Europa Centrală şi de Est.