Cu cât îi taxăm pe ruşi pentru gazele ce tranzitează România

Circa 60 de milioane de euro a încasat, anul trecut, Transgaz de la Gazprom pe serviciile de tranzit ale gazelor naturale. Ruşii sunt buni platnici şi, an de an, plătesc aproximativ aceeaşi sumă, chiar dacă transportă mai puţin decât au rezervat.
Economica.net - Dum, 13 iul. 2014, 21:12
Cu cât îi taxăm pe ruşi pentru gazele ce tranzitează România

Compania de stat Transgaz a încasat, anul trecut, aproape 268 de milioane de lei, (61 de milioane de euro), din tranzitul gazelor naturale pe teritoriul României, potrivit raportului administratorilor Transgaz pe 2013. Banii provin de la ruşi, prin Gazprom Export, care au un contract de exclusivitate cu Transgaz pentru tranzitul de gaze pe conducta Isaccea-Negru Vodă, care leagă Ucraina de Bulgaria. 

Activitatea de tranzit nu este reglementată, tarifele practicate fiind negociate între Gazprom, Transgaz şi Bulgargaz. „Plata serviciilor se face în valută, în funcţie de capacitatea comandată”, se arată în raport.

Directorul general Transgaz, Petru Văduva, spune că, indiferent de cantitatea de gaze ce tranzitează România, ruşii plătesc aproximtaiv aceeaşi sumă anual, pentru că rezervă mereu aceeaşi capacitate, al cărei cuantum exact rămâne secret. Capacitatea maximă a celor trei conducte magistrale Isaccea-Negru Vodă este de 28 de miliarde de metri cubi anual, însă ruşii nu transportă această cantitate. Cât transportă este un secret, pentru că rezervările de capacitate constituie secret comercial.

Suma pe care o încasează Trangaz în fiecare an este relativ constantă, 68 de milioane de euro în 2013, circa 60 de milioane de euro, în 2011 şi 2012, ceea ce reprezintă aproape o cincime din totalul veniturilor Transgaz.

Transgaz are două contracte de rezervare de capacitate  cu Gazprom Export, cu termen de valabilitate sfârşitul lui 2015, respectiv sfârşitul lui 2023.

Gazele ruseşti ce tranzitează Dobrogea au ca destinaţie finală clienţi din Bulgaria, Grecia, Turcia şi alte ţări din sudul Europei.

Cele trei conducte magistrale sunt separate total de Sistemul Naţional de Transport al Transgaz şi. Magistralele au fost construite în perioada 1974-1996 şi au un diametru cuprins între 1 şi 1,2 metri.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...