Cu cât s-au scumpit ouăle, laptele şi untul în ultimele luni. Ministrul Agriculturii a cerut anchetă

Economica.net
18 11. 2017
supermarket_987654_31643800_76565900

Pentru prima dată din 2013, Institutul Naţional de Statistică a calculat pentru luna septembrie a acestui an o creştere a preţurilor produselor alimentare cu 1,7% faţă de decembrie 2016. Aceasta în contextul în care, în perioada 2013-2016, în luna septembrie se raportau scăderi ale preţurilor pentru acest tip de produse.

Raportat la septembrie 2016, alimentele s-au scumpit cu 2,7%, majoritatea alimentelor suferind ajustări în sus, de până la plus 14%.

De altfel, cea mai mare scumpire s-a înregistrat la ouăle de găină care erau, în septembrie, cu 14,4% mai scumpe decât în perioada similară a anului trecut. Pe locul secund la creştere este untul, al cărui preţ s-a majorat cu 8,7%, fructele şi conservele din fructe au înregistrat un plus 5,7%, din care fructele proaspete 8,6%, în timp ce pentru carnea de porc se cere cu 5,3% mai mult. Laptele şi produsele lactate se găsesc pe rafturi cu 3,2% mai scumpe ca anul trecut, cel mai mult majorându-se preţul la telemea-3,4%. 

Preţul untului pe pieţele internaţionale a ajuns anul acesta la un nivel record, iar scumpirea se vede şi pe rafturile din România. Ce va urma

în schimb, au scăzut preţurile pentru cartofi (-6,2%) şi ulei(-1,4%).

Amintim faptul că Ministerul Agriculturii a sesizat Consiliul Concurenţei în privinţa scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne şi produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidenţă motive obiective care să determine majorări de preţuri.

 

‘Am sesizat Consiliul Concurenţei pentru a analiza situaţia pe care am găsit-o în piaţă în această perioadă, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la ouă, lapte, produse din lapte – şi aici vorbim în special de unt, întrucât din analizele pe care le-am făcut am constatat că nu sunt motive obiective care să determine creşterea de preţuri. Cerem sprijinul Consiliului Concurenţei pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înţelegere între comercianţi, pentru că altfel nu se explică. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresă oficială către Consiliul Concurenţei în care solicită instituţiei să analizeze scumpirea alimentelor’, a declarat inistrul Agriculturii, Petre Daea.

Acesta susţine că ‘a luat la pas’ în aceasta perioadă mai multe pieţe şi magazine din Bucureşti şi a constatat ‘anomalii şi lucruri de neînţeles’, în condiţiile în care nu au fost înregistrate creşteri în costurile de producţie, însă preţul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri.

‘Am mers în pieţe şi în magazine şi am văzut care sunt preţurile la raft. Ne-am dus la producători ca să vedem care sunt costurile de producţie şi dacă în costuri au apărut modificări, ca urmare a scumpirii vreunui element ce compune costul de producţie şi am constatat că nu există. Poate doar acele mici modificări care apar în fiecare an, când temperaturile scad, dar care nu justifică scumpirile din piaţă. De aceea am solicitat Autorităţii de Concurenţă să facă o analiză, pentru a vedea dacă nu sunt alte cauze, întrucât Ministerul Agriculturii nu are instrumente şi nici prevederi legale pentru a interveni pe piaţa. Este o preocupare a mea, pentru a descifra cauzele scumpirii alimentelor, în condiţiile în care nu sunt creşteri pe costurile de producţie. De exemplu, carnea de porc a scăzut la producători, iar la raft creşte. Oul pleacă de la producător cu 36 de bani şi ajunge la raft cu un leu, iar la unt este o situaţie similară. Sunt anomalii şi lucruri de neînţeles’, a explicat ministrul Agriculturii.