Dilemele privatizării Oltchim: cu cât se va vinde dar, mai ales, cât se va vinde din companie

Primele estimări spun că Oltchim nu se va vinde la un preţ mai bun decât cel actual de pe bursă, care, întâmplător sau nu, scade, în urma apariţiei calendarului de privatizare. Strâns şi conceput în mare grabă, sub ochii FMI, calendarul privatizării Oltchim ridică multe semne de întrebare. Cea mai fierbinte întrebare este: ce şi cât se va vinde de fapt? Saga Oltchim este departe de a se lămuri, în ciuda calendarului recent publicat.
Dilemele privatizării Oltchim: cu cât se va vinde dar, mai ales, cât se va vinde din companie

Preţul acţiunilor Oltchim Rm . Vâlcea scade  la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru că este uşor de manipulat în condiţii de lichiditate foarte mică, pentru că eventuala majorare de capital va împărţi aceealşi valoare a companiei la mult mai mulrte acţiuni, dar şi pentru că pe piaţă există suspiciunea că licitaţia la Oltchim va fi „cu dedicaţie“.

„Nu ştiu dacă va fi cu dedicaţie, dar sigur anunţul licitaţiei a fost făcut de mântuială, fie doar pentru că era pentru ochii FMI, fie din alte motive“, a declarat, pentru „ECONOMICA.NET, şeful unei firme de brokeraj care nu a dorit să-şi strice relaţiile cu oficialii guvernamentali.

Într-adevăr,  conform calendarului privatizării, pe 14 septembrie urmează să aibă loc o „licitaţie cu oferta în plic urmată, dacă va fi cazul, de negociere sau de licitaţie cu strigare“, după cum sună anunţul care care a fost publicat în România vineri şi, probabil, va apărea luni în Wall Street Journal.

Eventualii participanţi la licitaţia din 14 septembrie nici nu vor şti cât anume din Oltchim Rm. Vâlcea  va cumpăra.

Dacă nu va surveni niciun accident de parcurs, în 10 sau 11 septembrie, AGA Oltchim (OLT) va decide conversia creanţei AVAS în acţiuni  a unei datorii de 1.128 de milioane de lei, care se va adăuga capitalului deja existent de 34,3 de milioane.

Dacă acţionarii minoritari nu vor subscrie la majorarea de capital cu acţiunile rezultate din conversie, statul ar putea ajunge să aibă aproape 99% din acţiunile OLT.

Problema este că, potrivit convocatorului AGA din 11 septembrie, acţionarii minoritari, care au acum aproape 46% din titluri vor avea dreptul să subscrie până la 25 octombrie.

Dar acţionarii minoritari care au drept de preferinţă (de subscriere, pentru a nu-şi dilua deţinerea de capital)  nici nu vor fi cunoscuţi până la 25 septembrie.

Aşadar, ce sau cât va vinde statul din Oltchim pe 14 septembrie?

 Şi:

Ce preţ ar putea propune potenţialii cumpărători până pe 13 septembrie la ora 10?

„Nu cred că va fi vorba de oferte care să conţină preţuri ferme de cumpărare. Cel mai probabil se va face o listă scurtă şi apoi negocierile vor continua cu candidaţi selectaţi“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Rareş Nilaş, directorul general al firmei de brokeraj BT Securities.

Într-adevăr, anunţul de privatizare promite că, la numărul de acţiuni deja deţinute de Ministerul Economiei, prin Oficiul de Privatizare (OPSPI), se vor adăuga, la acelaşi preţ de ofertă cerut (0,1 lei/ acţiune, egal cu valoarea nominală) şi acţiunile rezultate din conversia datoriilor către stat ale companiei.

Dar „preţul de ofertă“, cum se spune în anunţul licitaţiei, poate să nu fie cel convenabil pentru potenţialul cumpărător.

Nu cred că va oferi cineva un preţ mai mare decât cel actual din piaţă. Oltchim are mari probleme. Nu ştim detalii despre caietul de sarcini al licitaţiei (nu scrie nicăieri ca ar exista sau că va exista vreunul, n.r.), dar un cumpărător va avea multe investiţii de făcut, dacă va dori  altceva decât vânzarea pe bucăţi a combinatului“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker Cluj Napoca.

Ultimul preț de piață era, vineri de 0,7195 lei/acțiune, deci mult sub valoarea nominală,rescpectiv sub  „prețul de ofertă“ indicat în anunțul licitației. Și era în scădere cu aproape 15%, ritmul maxim admis de mecanismul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Nici nu are cum să fie mai mare  având în vedere că vânzările companiei merg tot mai rău şi că,  de 12 trimestre încoace, aceasta are pierderi de exploatare“, spune Andrei Rădulescu.

Preţul de piaţă va continau să scadă vertiginos, „poate chiar de 60 de ori, pentru că atât de mult se vor dilua actualele deţineri“, potrivit lui Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Este ceva foarte ciudat în această ofertă. Prea este strâns calendarul, parcă ar fi făcut de cineva care vrea să scape de gura FMI“, crede şi Marcel Murgoci.

Pe de altă parte, brokerul de la Estinvest nu crede că la majorarea de capital va subscrie vreun acţionar majoritar.

„Este un efort financiar prea mare, plăteşti de 60 de ori mai mult decât ceea ce ai şi nu ştii pentru ce“, spune Marcel Murgoci.

Ceea ce înseamnă, că mai probabil decât orice altceva este ca statul să ajungă să vândă, unui anume cumpărător, peste 98% din companie.

„Asta pare acum, cel mai probabil, într-adevăr“, consimte brokerul de la Estinvest, care nu uită că acţionarul minoritar cel mai mare (PCC SE din Germania, cu peste 18% din acţiuni, în prezent) a renunţat la litigiile pe care le avea cu compania.

De asemenea, şi Comisia Europeană, la care acelaşi PCC se plânsese vehement, a fost de acord să nu mai incrimineze drept ajutor de stat eventuala conversie.

 

Rezumat

În ciuda marilor dificultăţi ale Oltchim, „interesul pentru această privatizare ar putea fi ridicat, compania aflându-se în topul marilor jucători din industria chimică şi deţinând poziţii fruntaşe în Europa Centrala şi de Est pe piaţa PVC, a produselor clorosodice, pe piaţa poliolilor polieteri, şi a  propenoxidului”, pune lucrurile în ordine, Magda Sirghe, analist senior la firma de brokeraj Tradeville.

E drept, acţionarii vor decide majorarea capitalului prin conversia datoriilor înaintea termenului de depunere a ofertelor, „dar urmând ca acţiunile să fie emise şi înregistrate de companie după semnarea contractului de vânzare-cumpărare de actiuni dintre Ministerul Economiei şi ofertantul declarat câşstigător“, spune Magda Sirghe.

Dacă AGA va hotărî majorarea capitalului social, acţionarii minoritari vor trebui să participe cu sume importante de bani, pentru a-şi păstra proporţia participatiilor, având drept de preferinţă la subscrierea a peste 9,3 miliarde de actiuni, din totalul de 20,59 de miliarde de noi actiuni, la preţul de 0,1 lei / acţiune –  potrivit socotelii analistului de la Tradeville.

„Această grabă pentru a derula în paralel ambele procese, de majorare a capitalului social şi de vânzare a pachetului deţinut de stat, ar putea fi o consecinţă a faptului că oficialii FMI s-ar fi putut arăta nemulţumiţi, în cursul actualei (a şasea) misiuni de evaluare, de progresele pe care România le-a făcut de la ultima vizită, din mai. Procesul de privatizare la Oltchim a fost intarziat“.

Pe de altă parte, „dosarul de prezentare, care va putea fi procurat începând cu data de 13 august, va aduce, probabil, lămuriri suplimentare celor deja făcute publice“, a mai spus Magda Sirghe în răspunsul său la întrebările ECONOMICA.NET.
 

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...