Cu ce tehnologii noi vin telefoanele în 2022. Trendurile anului

Telefoanele inteligente continuă să evolueze, iar tendințele care au fost comune în 2021 se vor transfera probabil în noul an 2022 cu modificări și îmbunătățiri. Anul 2021 a fost un an bun pentru camerele foto ale telefoanelor și am văzut că producătorii au crescut încrederea în algoritmii de inteligentă, trecând la tonuri de culoare mai vibrante. Se așteaptă ca în 2022 capacitățile camerelor foto ale smartphone-urilor să facă un mare salt. În ceea ce privește partea de software, furnizorii au anunțat chipseturi capabile care măresc de multe ori capacitățile de procesare a imaginilor. Iar în ceea ce privește partea hardware, vedem cum producătorii experimentează cu diferite inovații în materie de senzori care par destul de promițători.
Ion Dobreanu - sâm, 01 ian. 2022, 01:06
Cu ce tehnologii noi vin telefoanele în 2022. Trendurile anului

În cazul smartphone-urilor, tehnologii precum ecranul pliabil și rata de reîmprospătare de 144 Hz au fost introduse la smartphone-urile premium. Alte inovații, cum ar fi afișajul cu rată de reîmprospătare de 120 Hz și 90 Hz, au ajuns în dispozitivele din segmentul mediu. Camera triplă a rămas o tendință comună în 2021 și este probabil să se mute în 2022. Tehnologiile de asistență precum 5G vor face valuri și în noul an 2022, chiar dacă sosirea sa efectivă nu este sigură pentru nimeni.

Anul Nou 2022 va vedea, de asemenea, cum metaversul va deveni tot mai comun, iar smartphone-urile vor veni echipate pentru a face față noii tehnologii.

5G

O tehnologie revoluționară care în multe părți ale globului a fost lansată deja, dar încă nu se știe când va deveni realitate în România. Însă producătorii de smartphone-uri nu sunt preocupați de acest termen, ci mai degrabă lansează în mod activ telefoane cu 5G. Producătorii de chipseturi își comercializează procesoarele în funcție de 5G, iar producătorii de echipamente originale îl încorporează în smartphone-urile lor. Anul 2022 va vedea mai multe smartphone-uri cu 5G, inclusiv la iPhone. Smartphone-urile cu 5G vor include o serie de caracteristici noi, cum ar fi crearea și consumul de clipuri video de calitate superioară, descărcări mai rapide, experiențe imersive AR/VR și de jocuri, precum și capacitatea de a transmite videoclipuri UHD. Pentru consumatori, 5G înseamnă încărcare mai rapidă, partajare pe rețelele sociale și streaming de videoclipuri de calitate superioară fără întârzieri.

120Hz

Afișajul smartphone-urilor vine în diferite rezoluții, de la rata de reîmprospătare de bază de 60Hz până la cea mai mare disponibilă, de 144Hz. Rata de reîmprospătare de 90Hz este un standard în prezent, dar în noul an s-ar putea ca ecranele să treacă la o rezoluție mai mare. Rata de reîmprospătare de 90Hz ar putea fi o normă, în timp ce 120Hz ar putea deveni un standard, în timp ce rata de reîmprospătare a ecranului de 144Hz va completa smartphone-urile emblematice premium.

Biometrie avansată

Utilizatorii se pot aștepta la biometrie avansată, cum ar fi recunoașterea vocală, recunoașterea facială și  recunoașterea semnăturii instalate pe telefoanele lor pentru a le oferi o securitate avansată. De exemplu, în prezent multe modele au funcția de recunoaștere a amprentei digitale pentru deblocarea dispozitivului. În mod similar, utilizatorii se pot aștepta la biometrie mai avansată în anul 2022.

Afișaj perforat

Afișajul cu găuri perforate va fi noul standard al industriei în 2022. Până acum, smartphone-urile au folosit trei factori de formă diferiți, notch, dew drop/waterdrop și punch hole display. Trecând la un nou an, companiile își vor muta atenția spre punch hole display, deoarece le oferă libertatea de a utiliza spațiul ecranului într-un mod mai practic. De asemenea, este de așteptat ca Apple să treacă la afișajul punch hole în cadrul lansării din 2022 a seriei iPhone 14.

Camere foto

Configurația triplă a camerei va continua și în 2022, în timp ce rezoluția ar putea cunoaște o schimbare spre 50MP ca bază. Camera selfie va fi standardizată la 32MP în 2022. De asemenea, camera principală va avea 200MP. Samsung a introdus deja această caracteristică în septembrie 2021, dar se pare că producătorii au păstrat tranziția către această capabilitate pentru 2022. La începutul anului viitor, vom vedea telefoane cu senzori de cameră de 200 MP, iar Motorola și Xiaomi se zvonește că vor fi primele.

Baterii mai puternice și încărcare mai rapidă

Încărcarea unui telefon, din nou și din nou, pare o sarcină pentru toată lumea, mai ales atunci când suntem blocați într-o situație în care nu îl putem încărca. Conform viitoarelor tendințe în materie de smartphone-uri din 2022, utilizatorii se pot aștepta la opțiuni de încărcare rapidă și sigură a smartphone-urilor lor. Multe mărci au lansat o mulțime de produse de încărcare rapidă care pot încărca un smartphone de la 0 la 50% în câteva minute. Smartphone-urile cu o baterie mai mare vor fi preferate în următorul an, cu opțiune de încărcare rapidă. Producătorii de telefoane au experimentat cu adaptorul de alimentare și chiar și încărcătorul rapid de 120W este disponibil acum. Bateria este un factor important, iar încărcarea rapidă îi dă un plus de valoare. Oamenii vor alege pachetul cu astfel de opțiuni, iar încărcătorul de 60W ar putea fi un standard.

Senzori de rezoluție mai mare pentru camera

Asistăm la câteva actualizări masive ale procesoarelor de semnal de imagine (ISP – Image Signal Processors) ale chipseturilor pentru telefoanele flagship din 2022. Aceste procesoare sunt dedicate sarcinii de a pune cap la cap imaginile și videoclipurile de pe telefon, iar aceste actualizări sunt un indicator clar că am putea vedea îmbunătățiri drastice ale performanței camerei foto a telefoanelor high-end în 2022. Telefoanele vor fi capabile să proceseze fluxuri de date mai mari de la senzorii de imagine și într-o manieră mai bună. Acestea vor putea suporta senzori de rezoluție mai mare și vor putea gestiona mai bine sarcini de lucru solicitante, cum ar fi înregistrarea 8K și HDR.

Telefoane pliabile

Această tehnologie de nișă va avea câteva lansări în 2022. Telefoanele pliabile ar putea atrage privirile, dar vânzările vor rămâne relativ scăzute, deoarece există încă foarte puțină tracțiune din cauza prețului. Orice smartphone pliabil va costa în jur de 1.500 euro. Există doar câțiva producători de telefoane pliabile, cum ar fi Samsung, Oppo, LG și Motorola, dar dintre aceștia doar Samsung îl vinde în mod comercial.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...