Numărul de terminale smart comercializate în România anul trecut s-a ridicat la 1.5 – 2 milioane de unităţi, la un preţ mediu ce s-a situat între 100 şi 140 de euro.
Ecrane 4K flexibile, filmare 4K, cititoare de amprentă, tot mai multe device-uri prin conexiune NFC, procesoare mult mai puternice şi memorii interne cât şi RAM din ce în ce mai extinse cam asta se anunţă pentru anul 2014.
“Cred că deja diferenţierea se face pe design, calitatea materialelor, viteza procesor şi rezoluţia ecranului. În acelaşi mod cred că se va continua în segmentul high end. În segmentul entry level râmane lupta preţ-performanţe”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Costin Soare, director operaţional al Avenir Telecom.
Odată cu lansarea noilor reţele 4G ale Orange, Cosmote, Vodafone şi Idilis vor creşte semnificativ vânzările telefoanelor ce încorporează tehnologia LTE.
“Sunt de părere că 4G va fi elementul cheie în jurul căruia se vor grupa în perioada următoare acţiunile producătorilor de smartphone-uri. Astfel, având la dispoziţie o lărgime mai mare de bandă, clienţii vor dori ca smartphone-ul lor să aiba, spre exemplu, o camera mai performantă, vor dori sa poată filma HD la 1080p, în ideea în care vor sa trimită imediat fotografiile şi filmuletele prietenilor”, a declarat Mihai Pătraşcu, General Manager al evoMAG.ro.
Potrivit acestuia, tot pentru a veni în sprijinul clienţilor, am putea vedea în perioada următoare telefoane cu procesoare tot mai puternice. Iar acest lucru va deschide calea către noi functionalităţi ale telefonului, sau către îmbunătăţirea celor deja existente. Spre exemplu, jocurile pe smartphone pot intra într-o nouă etapă, unde experienţa utilizatorilor să fie semnificativ îmbunătăţită.
“ Cea mai dorită îmbunătăţire ar fi, probabil, autonomia mai mare a bateriei. În rest, imaginaţia poate fi fără limite. Cu sigurantă va fi nevoie de device-uri speciale când vom vizita planeta Marte”, a declarat Dana Iorga, director general operaţional al Koyos.ro.
Încă nu vor dispărea telefoanele clasice
“Exista studii în alte ţări europene (Marea Britanie) care spun că în 2014, doi din trei utilizatori de telefon mobil vor avea smartphone. Telefoanele clasice nu vor dispărea cu totul, cel puţin în România, exista un segment destul de important de populaţie care înca este fidel acestor terminale. BlackBerry, deşi a pierdut foarte mult, ramâne destul de apreciat în mediul de business, iar telefoanele elementare, deloc sofisticate rămân apreciate tocmai pentru simplitatea lor”, a mai spus Dana Iorga.
Telefoanele chinezeşti sub brand românesc vor muşca tot mai mult din piaţa smartphone-urilor
“Ponderea brandurilor românesti este extrem de importanta în piaţa tabletelor. În ceea ce priveşte telefonele smart, această pondere este undeva în jurul a 10%-15% dacă nu luăm în calcul brandurile proprii ale operatorilor. Cred că în 2014 vor exista creşteri în vanzările producătorilor locali deoarece produsele devin din ce în ce mai atractive din punct de vedere al preţului , design, features şi calitate iar folosirea majoritară a platformei Android uniformizează relativ oferta”, a mai spus Costin Soare.
Potrivit lui Mihai Pătraşcu, în 2014 producătorii români vor acapara aproximativ 30% din piaţa smartphone-urilor.