Cu comenzile din HoReCa stopate de criza coronavirus, Villa Vinea ia în calcul o scădere a afacerilor cu 30% faţă de 2019

Crama Villa Vinèa, fondată în 2004 pe Valea Târnavelor, de Heiner Obberauch, proprietarul Salewa Group, care cultivă o suprafață de 70 de hectare și produce în prezent 20 de vinuri, a încheiat anul trecut cu afaceri de trei milioane de lei și o producție de 250.000 de litri de vin. Afacerile companiei s-au majorat cu 23% față de 2018, dar începutul nefericit al acestui an, cu apariția coronavirusului, a blocat afacerile din HORECA și a provocat o scădere cu 40% a vânzărilor din cele trei magazine deținute de Villa Vinea.
Răzvan Zamfir - sâm, 28 mart. 2020, 08:13
Cu comenzile din HoReCa stopate de criza coronavirus, Villa Vinea ia în calcul o scădere a afacerilor cu 30% faţă de 2019

„Noi am livrat către HoReCa volume în linie cu perioadele anterioare, până înspre mijlocul lunii, când, în multe orașe din țară, criza COVID-19 încă nu afectase afacerile. În prezent, consumul este, în mod clar, sistat, iar, odată cu reluarea activității, restaurantele și distribuitorii care s-au aprovizionat vor avea o perioadă în care va trebui să își gestioneze stocurile acumulate. Preconizăm, deci, că vânzările vor demara lent. Anticipăm întârzieri la plată, pentru care suntem pregătiți și ne angajăm să rămânem alături de restaurante, baruri și societăți de catering, în ciuda lipsurilor de lichidități cu care s-ar putea confrunta”, spune Mircea Matei, director geneneral al Villa Vinea.

Deși în ultimii ani, compania s-a concentrat mult pe dezvoltarea relației cu clienții (distribuitori, restaurante, wine shopuri) din întreaga țară și cu retailerii mari, iar, începând cu 2019, roadele acestor inițiative au început să se vadă.

„Astfel, 2020 a pornit cu o creștere de peste 50%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, ceea ce ne-a asigurat un cashflow solid și siguranță, într-un context, de altfel, extrem de instabil”, continuă Matei.

La cramă, operațiunile se desfășoară conform planului deja setat de specialiștii companiei, iar lucrările de primăvară, în vie, au fost finalizate mai repede decât în alți ani, oferind flexibilitate, chiar dacă o parte dintre angajați, cei de pe teren, au profitat de scăderea activității pentru a-și lua concedii de odihnită. 

Dincolod e asta, la magazinele proprii și la cramă, au fost implementate măsuri de igienă specifice perioadei, dar, potrivit lui Mircea Matei, fiind un producător de vinuri, a avut dintotdeauna reguli sanitare ferme, deci noua situație nu a produs modificări majore în activitate.

„Suntem, însă, mai precauți în investiții, în această perioadă, în ceea ce privește potențialele achiziții majore de echipamente sau implicarea în proiecte noi. Cu siguranță, însă, nu vom face rabat de la calitatea materiilor prime, unde nu am acceptat niciodată compromisuri, explică directorul general al Villa Vinea.

În ce măsură va afecta coronavirusul afacerile companiei?

„Nu pot face o estimare acum, pentru că sunt multe variabile. Nu știm, în primul rând, care este perioada pentru care activitatea HoReCa va fi sistată, cum vor evolua interacțiunile sociale, însă ne ajută faptul că nu depindem de un singur canal de vânzări. Avem trei magazine proprii fizice, unul online, parteneriate cu rețelele de comerț modern și cu cele specializate, așa că ne îndreptăm eforturile spre menținerea acestor linii de business. Rulăm o serie de scenarii acum, luăm în considerare chiar o scădere a cifrei de afaceri pe 2020 cu până la 30% față de 2019, dar încercăm să ne pregătim și pentru perioada în care consumul va reveni la parametri mai buni, probabil spre noiembrie-decembrie. În consecință, rămânem cu ochii pe peisajul general, național și internațional, avem pregătite și strategii de criză, dar încercăm să ne menținem optimiști. Pentru noi, este important să ne jucăm rolul în acest lanț trofic, să ne susținem angajații, distribuitorii, furnizorii și clienții”, explică Mircea Matei. 

În ceea ce privește producția, strugurii din acest an reprezintă, de fapt, materia primă pentru vinurile care se vor vinde în intervalul 2021 – 2025, așa că actualul context nu va fi lăsat să atingă compania.

„Aș spune că vremea, temperaturile și nivelul de umiditate joacă un rol mai important în procesul de producție decât situația economică. În cazuri excepționale, într-adevăr, dacă vrem să micșorăm cantitatea de vin, se pot lua măsuri de normare, de reducere a numărului de struguri de pe fiecare plantă – mai jos de 1-1,5 kilograme, cum este acum la Villa Vinèa -, însă nu preconizăm că vom ajunge acolo”, spune Matei.

În rest, potrivit directorului general al producătorului de vin, „orice întrerupere a lucrărilor în vie atrage după sine costuri ridicate de revenire și, automat, o scădere a calității strugurilor, așa că nu luăm în considerare un asemenea scenariu. Continuăm, deci, lucrările așa cum sunt ele planificate și depunem eforturi să ne asigurăm că va fi o recoltă de calitate”.

Ce se mai poate aștepta de la cerere?

„Scoțând din discuție canalul HoReCa și turismul oenologic, care avea și o componentă de retail, pentru că turiștii cumpărau vinuri pentru acasă, de la cramă, cerere există în continuare, doar că la un nivel mai mic față de anul trecut. Magazinele proprii înregistrează o scădere de 40%, e-shopul a fost relansat recent, deci vom trage concluzii peste câteva luni referitor la eficiența și volumele sale, iar magazinele specializate de tip wine shop sau rețelele internaționale de comerț modern sunt în linie. Încercăm să susținem consumul prin campanii targetate, oferte și să ne servim rapid și eficient clienții”, conchide Mircea Matei.

Înainte cu câteva săptămâni, când amenințarea coronavirus părea îndepărtată, Villa Vina preconiza o creștere de aproximativ 20%-25% a cifrei de afaceri, care să o aducă mai aproape de pragul de  un milion de euro, pe care compania își propune să îl atingă în 2021. Din păcate apariția în România a viruslui care a blocat HoReCa și a redus comenzile, a determinat compania să facă mai multe proriecții, inclusiv una care vine cu o scădere a afacerilor cu 30% în acest an, față de anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Luxemburg şi România, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul în septembrie – date Eurostat
Luxemburg şi România, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul în septembrie – date Eurostat
Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 2,8% în Uniunea Europeană şi cu 2,9% în zona euro, în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2023, iar Luxemburg şi România au avut cel......
Black Friday la TAROM, cu reduceri de până la 45%
Black Friday la TAROM, cu reduceri de până la 45%
Compania națională TAROM se alătură din nou campaniei de Black Friday organizată de eMAG și anunță că vor fi disponibile ...
W4Energy sprijină tranziția energetică cu proiecte de amploare
W4Energy sprijină tranziția energetică cu proiecte de amploare
Într-o lume în care sustenabilitatea și eficiența sunt esențiale, România începe să se remarce ca un jucător promițător ...
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
Black Friday. eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale
În ajun de Black Friday, eMAG dezvăluie câteva dintre ofertele sale pregătite pentru acest eveniment.