„Georgia este un vecin direct al României, de care o desparte doar Marea Neagră. Până nu demult, am avut peste mare o conexiune de feribot care opera între portul Constanţa şi porturile georgiene Batumi şi Poti. Am căzut de acord că, pentru a restabili şi a revitaliza această legătură directă între România şi Georgia, se impun nişte paşi comuni mai energici. Ea ar putea să facă mai mult decât să faciliteze schimburile comerciale bilaterale, ar putea atrage importante fluxuri de mărfuri, care să circule între Europa, Caucaz, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. Astfel, Constanţa ar putea deveni pe partea românească un nod de transport important în zonă şi am avut deja discuţii extinse pe această temă şi sper ca în viitorul apropiat să avem şi rezultate concrete. Sunt semnale pozitive în acest sens”, a afirmat Corlăţean, într-o declaraţie de presă, la finalul întrevederii cu Vaşadze, aflat luni la Bucureşti.
Corlăţean a argumentat că nivelul relaţiilor economice dintre România şi Georgia trebuie să fie pe măsura nivelului relaţiilor politice excelente, recunoscând însă că diversificarea şi amplificarea schimburilor comerciale bilaterale constituie mai degrabă un obiectiv pe termen mediu. Cei doi au semnat şi un memorandum de înţelegere privind comunicaţiile şi sectorul IT.
Şeful diplomaţiei a arătat şi că România aşteaptă finalizarea până la sfârşitul acestui an a studiului de fezabilitate pentru interconectorul de gaz lichefiat cu Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria şi că este pregătită să sprijine mai departe acest proiect.
Totodată, Corlăţean a reiterat sprijinul României pentru aderarea Georgiei la NATO şi UE, precum şi în rezolvarea conflictelor prelungite din Abhazia şi Osetia de Sud, el precizând că România este în prezent principalul contributor la activitatea misiunii civile a Uniunii Europene de la Tbilisi, cu 35 de persoane detaşate în teren.
La rândul său, ministrul Vaşadze a arătat că a discutat cu Corlăţean şi despre conflictul prelungit din Nagorno-Karabah, a mulţumit pentru sprijinul oferit de România aspiraţiilor euro-atlantice ale Georgiei şi l-a invitat pe Corlăţean să viziteze Tblisi în această lună.
Potrivit unui comunicat de presă transmis MEDIAFAX de MAEur, Vaşadze s-a întâlnit luni la Bucureşti şi cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, discutând despre demersurile Georgiei de apropiere de UE.
Şeful diplomaţiei georgiene i-a prezentat lui Orban progresele înregistrate de ţara sa în vederea încheierii cu UE a acordului de asociere, precum şi a acordului de liber schimb şi situaţia negocierilor vizând liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Georgiei care doresc să se deplaseze pe teritoriul UE.
„România sprijină aspiraţiile europene ale Georgiei şi eforturile pe care le depune în acest sens”, a asigurat ministrul Orban, menţionând disponibilitatea Bucureştiului de a susţine din punct de vedere tehnic acţiunile autorităţilor de la Tbilisi.
Vaşadze efectuează o vizită de două zile la Bucureşti, în perioada 2-3 septembrie, participând ca invitat de onoare la Reuniunea anuală a diplomaţiei române.