”Orice creștere de impozite indirecte se va reflecta în majorarea inflației, dar toate prognozele BNR includ legislația în vigoare, doar lucrurile certe. Dacă legea este aprobată, și banca centrală a luat în calcul impactul reglementărilor”, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, la întrebarea dacă majorarea accizei la combustibili a fost luată în calcul de prognoza BNR.
De altfel, în raportul asupra inflației prezentat de BNR în luna mai se specifică clar ”Se anticipează o valoare de 4,9 la sută pentru finele anului curent, de 3,5 la sută pentru sfârșitul anului 2025 și de 3,4 la sută la orizontul proiecției, respectiv martie 2026. Din perspectiva ritmului dezinflației, evoluția proiectată implică o corecție cu circa 2,8 puncte procentuale în intervalul martie 2024 – martie 2025 și cu doar 0,4 puncte procentuale în următoarele 12 luni. Comparativ cu runda anterioară de proiecție, valoarea anticipată a ratei inflației la finele anului curent a fost revizuită în sus cu 0,2 puncte procentuale, în principal pe seama unei contribuții mai ridicate a componentei combustibili și, într-o mai mică măsură, a inflației de bază și produselor din tutun și băuturilor alcoolice”.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, este de părere că în a doua parte a anului inflația, care a scăzut mai repede decât prognoza BNR de până la sfârșitul semestrului I, se va menține în intervalul 4%-5%. De altfel, prognoza BNR pentru finalul trimestrului al III-lea este de 5%, iar rata anuală a inflaţiei IPC la taxe constante (din care se exclude impactul de runda I al modificărilor operate la nivelul cotei TVA, al accizelor și al unor taxe nefiscale) este de 4,3%.
Situația se va schimba la începutul anului viitor, când se așteaptă majorarea cu 2%-3% a cotei de TVA. ”Impactul acestei măsuri în rata inflației va fi de circa 2% – 2,5%. Totuși tot anul viitor se așteaptă și o creștere a taxării muncii care va reduce consumul și va tempera inflația. Așa că, mă aștept ca și 2025 să se închidă tot cu o inflație de 4%-5%”, a declarat Adrian Codirlașu.
Următorul raport asupra inflației va fi prezentat de BNR 7 august 2024, când vom vedea dacă banca centrală își păstrează sau modifică prognozele privind evoluția ratei inflației în următoarele 12 luni.