Cu un nou portofoliu de vehicule, MG revine în Europa cu sprijinul chinezilor
Au trecut ani buni de când marca MG, fostă parte a grupului britanic MG Rover, a dispărut de pe piețele europene. Perioada dificilă din anii `90 și începutul anilor 2000 a lăsat răni adânci în imaginea brandului britanic, iar preluarea de către SAIC a părut inițial doar încă o încercare nereușită a unui grup chinez de a împrumuta din notorietatea mărcilor europene.
Cu toate acestea, începând de anul trecut vânzările MG Motor au reînceput să crească în Europa, mai ales după lansarea micului SUV electric MG ZS. Conform JATO Dynamics, anul trecut MG a comercializat în Europa 25.619 vehicule, în creștere cu nu mai puțin de 81% față de 2019. Asta, să nu uităm, s-a întâmplat în plină pandemie.
Mai mult chiar, în primele patru luni din acest an au fost înmatriculate în Europa 10.811 unități MG, în creștere cu 79,4% față de perioada similară din 2020, adică peste vânzările unei mărci precum Alfa Romeo, de exemplu. Iar vânzările din luna mai pe piața britanică le-au depășit pe cele ale Mazda, Jaguar, Honda, Suzuki sau Fiat.
Conform AutomotiveNews, revigorarea mărcii deținută acum de SAIC a fost influențată major de extindere pe tot mai multe pieței – MG are acum dealeri în 14 state europene – dar și de lansarea unui mic SUV 100% electric denumit MG ZS. Din totalul de 10.811 mașini vândute în Europa în acest an nu mai puțin de 6.131 au fost MG ZS.
Totodată, un alt vehicul căutat de europeni este hibridul MG HS, comaercializat în acvest an în 2.792 de exemplare. Alături de acestea, MG comercializează și vehicule cu propulsie convențională precum MG 3 sau MG 5.
Mizând pe continuarea succesului în Europa, chinezii care dețin MG vor aduce în acest an încă două vehicule electrice. SUV-ul Marvel R și break-ul MG 5. Acesta din urmă este deja disponibil pe piața britanică și este ales de clienți, conform producătorului, grație prețului redus și autonomiei de circa 440 km. O mare parte dintre modelele MG 5 electric vândute în Marea Britanie au fost achiziționate de taximetriștii din marile orașe, mai ales Londra. Asta pentru că aceștia sunt obligați ca, până în 2025, să treacă la vehicule complet electrice.
Mașinile MG comercializate în Europa au o bază tehnologică similară cu brandul chinez Roewe.