„Comerţul angro se va face de către entităţi autorizate în scopul unei comercializări en-detail către populaţie”, explică legea publicată miercuri în Monitorul Oficial.
Companiile de stat, cooperativele şi în special companiile private vor avea acces la aceste pieţe angro, absente de jumătate de secol din sistemul economic cubanez.
Anterior, centralizarea totală prevedea furnizarea planificată de materiale şi produse către sectorul public, până la nivelul pieţelor en-detail. Antreprenorii privaţi – în număr de peste 400.000 în prezent – erau obligaţi să-şi procure produsele de la vânzătorii cu bucata.
„Obiectivul acestor decizii este obţinerea unei forme de aprovizionare mai coerente”, a scris miercuri cotidianul oficial cubanez Granma.
Pieţele angro ar trebui „să garanteze prezenţa produselor pe baza unui larg evantai de furnizori”, adaugă legea, făcând trimitere în special la agricultorii care şi-ar putea vinde direct marfa.
În cadrul „actualizării” sistemului economic cubanez, inspirat din model sovietic şi în prag de colaps, circa 170.000 de agricultori independenţi au primit terenuri în uzufruct.
Reformele au permis de asemenea emergenţa unui sector privat şi crearea unui statut de cooperativă non-agricolă, încă la începuturi. Restructurările au vizat de asemenea şi companiile de stat, cărora le-a fost acordată o mai mare autonomie de gestiune.
Sectorul de stat continuă să reprezinte circa 90% din economia cubaneză.